ЖИТТЯ

26 грудня: який сьогодні день

Саме в цей день 17 років тому в Україні провели переголосування другого туру виборів президента, де перемогу здобув Віктор Ющенко. Дата 26 грудня запам’яталася й іншими історичними подіями.

Про це детальніше розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День подарунків англійською мовою звучить, як Boxing Day, що в перекладі означає День коробок. Йдеться про коробки з подарунками. Деякі історики стверджують, що традиція походить з римських часів, коли гроші на оплату спортивних ігор збирали в коробки. Серед руїн Помпеї були знайдені глиняні горщики, заповнені монетами. Пізніше римляни привезли цю ідею до Британії, а монахи та духовенство незабаром почали використовувати скриньки для збору пожертвувань протягом року, а на Різдво кошти роздавалися бідним.

Міжнародний день круп’є відзначають щорічно 26 грудня. Потреба у новій професії виникла з появою перших гральних домів, які з’явилися понад 300 років тому. Працівники ігрових домів та казино, що слідкували за грою, видавали виграш або збирали ставки, називалися круп’є. В залежності від функціональних обов’язків в професії є декілька спеціалізацій: чіпер (сортує карти та фішки), дилер (пояснює правила та слідкує за виконанням їх, веде гру), інспектор (виступає арбітром у спірних ситуаціях, слідкує за персоналом і порядком серед відвідувачів закладу). Співробітники ігрових закладів мають універсальну кваліфікацію та можуть виконувати всі ці функції протягом дня.

Іменини сьогодні в Арсенія, Олександра, Аркадія, Євгенія, Василя, Олексія, Германа, Анастасії, Григорія, Володимира, Миколи, Івана.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1805 — у Пресбурзі (нині Братислава) Франція і Австрія підписали мирний договір, що завершив війну третьої антифранцузької коаліції.

1918 — проголошено відновлення УНР і сформовано уряд держави — Раду Народних Міністрів УНР.

1919 — уряд УНР відкликав українську місію з Паризької мирної конференції.

1931 — у Токіо заснували автомобільну компанію Dat Jidosha Seizo, перейменовану наступного року в Nissan. Першою продукцією компанії були автомобілі і вантажівки, що випускались під торговою маркою Datsun.

1963 — фірма грамзапису “Capitol Records” випустила перший у США сингл групи The Beatles “I Want to Hold Your Hand/I Saw Her Standing There”, який 1 лютого наступного року вийшов на перше місце в американському хіт-параді, почалося “британське вторгнення” бітломанії в США.

1974 — в СРСР оголосили про видачу паспортів селянам.

1991 — Рада Республік Верховної Ради СРСР провела своє останнє засідання і прийняла декларацію, якою констатувала факт припинення існування Радянського Союзу.

2004 — в Україні провели переголосування другого туру президентських виборів, перемогу здобув Віктор Ющенко (на фото).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1898 — Євген Плужник (помер у 1936), український поет, драматург, перекладач, один з найвизначніших представників Розстріляного Відродження.

1937 — Алла Бабенко, українська акторка, режисерка Національного академічного драмтеатру ім. М. Заньковецької у Львові, народна артистка України.

1939 — Фред Скепісі, австралійський кінорежисер (зняв картини “Роксана”, “Крик у темряві”).

1963 — Ларс Ульріх, американський музикант, продюсер і актор данського походження, один із засновників групи Metallica (брав участь в записі альбомів Kill ‘Em All, Master of Puppets).

1971 — Джаред Лето, американський актор і рок-співак (учасник групи 30 Seconds to Mars, грав у фільмах “Реквієм за мрією”, “Бійцівський клуб”, “Американський психопат”).

1986 — Уго Льоріс, французький футболіст.

1986 — Кіт Герінґтон, англійський актор театру і кіно (знімався в серіалі “Гра престолів”).

Юлія Кравченко

Нагору