ЖИТТЯ

Хрещенський святвечір та народження олімпійських чемпіонок: чим ще відоме 18 січня

Сьогодні у світі відзначають День запалювання маяка та Хрещенський святвечір. 18 січня також святкують день народження українські біатлоністки Валентина і Віта Семеренко.

Подробиці про 18 січня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День качки по-пекінськи. Цю страву вважають делікатесом через її складний і ретельно продуманий процес приготування та аромат. Качка по-пекінськи – одна з найдавніших гарячих страв в історії людства. Перші згадки про цю страву датують X-XI століттями, причому тоді її запікали у глині. З часом рецепт вдосконалювався, зазнаючи деяких змін, хоча суть його збереглася до наших днів.

День запалювання маяка. Всі ми знаємо, що маяк є символом морської романтики та пригод. Це надзвичайно дивовижна архітектурна споруда, що вказує на безпечний шлях кораблям серед бурхливого моря та гострих скель. Насправді символіка маяка практично не має негативних значень. Пряме призначення маяка, а саме – висвітлювати шлях у темряві суднам, безумовно, робить його символом вибору правильного шляху, безпеки та надійності.

Навечір’я Богоявлення або Хрещенський святвечір. У цей день після літургії в храмах здійснюється велике освячення води. Водосвяття називається великим за особливої урочистості обряду, перейнятого спогадом євангельської події, яка стала не лише прототипом таємничого обмивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається Агіасмою, або просто водохресною водою. Під впливом Єрусалимського статуту з XI-XII століття водосвяття відбувається два рази – і у Водохресний святвечір, і безпосередньо в свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена в ці дні, нічим не відрізняється. Є благочестива традиція кропити в цей день водохресною водою своє житло зі співом тропаря Богоявлення. Водохресну воду весь рік вживають натщесерце в невеликих кількостях, зазвичай разом зі шматочком просфори.

Іменини сьогодні відзначають Григорій, Роман, Аполлінарій, Феона, Поліна, Михайло, Хома.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

Нагору