ЖИТТЯ

Окупація Криму та Небесна Сотня: чим ще відоме 20 лютого

В Україні сьогодні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Крім того, у цей день у 2014 році вторгненням російського спецпризначення розпочалася військова операція з метою окупації Криму.

Чим ще відома ця дата для України та світу розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день соціальної справедливості. Свято було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН від 18 грудня 2007 року. Соціальна справедливість є основоположним принципом мирного співіснування як в самих країнах, так і між різними країнами. ООН вважає прагнення до соціальної справедливості однією із своїх головних місій. Організація підтримує принципи справедливості, усуваючи бар’єри, що виникають перед людьми через їхню стать, вік, расову, етнічну або релігійну приналежності, культуру або наявності інвалідності.

День Героїв Небесної Сотні. Мабуть, немає жодного нашого співвітчизника, який не пам’ятає подій, що відбувалися в Києві та по всій країні в кінці 2013 – на початку 2014 року. Для більшості вони стали справжнім зламом у свідомості, адже ніколи до того в мирній Україні народні протести не мали такої кривавої розв’язки. Перші мітингувальники загинули від куль силовиків ще в січні 2014-го, але найгарячіше протистояння в центрі Києва відбувалося саме 18 – 20 лютого. Тоді від вогнепальної зброї загинуло близько сотні протестувальників. Людей, які віддали своє життя за споконвічну мрію української нації — справедливу, демократичну й розвинуту країну, назвали Небесною Сотнею, а день 20 лютого в пам’ять про них став Днем Героїв Небесної Сотні.

День початку російської агресії проти України відзначається 20 лютого кожного року, тому що саме цього дня у 2014 році розпочалась військова операція з метою окупації Криму.  У 2022 році конфлікту виповнюється 8 років. Агресія Росії проти України полягає в самовільному збройному захопленні Кримського півострова та воєнних діях на сході України, яка триває з квітня 2014 року. Росія відкрила інформаційну, економічну, правову, енергетичну та збройну війну з метою знищення незалежності й територіальної недоторканості української держави.

Міжнародний День людей, які перемогли алкоголізм. Міжнародний День, коли вітають колишніх залежних від алкоголю, відбувається щорічно 20 лютого. У народі звикли називати урочистість простіше – День алкоголіка. Але ця назва не є коректною, адже навпаки, урочистість пов’язана із боротьбою проти вживання спиртних напоїв. Вважається, що дата 20 лютого обрана невипадково. У цей день було винайдено грановану склянку, яку за традицією, часто використовують для того, щоб наливати алкоголь.

День Луки. Щорічно 20 лютого віряни вшановують пам’ять грецького ченця Луки Елладського – засновника монастиря Осіос Лукас День Луки також називають “Могутниця”. Особливих властивостей на Луку набувала Перстач – трава, листочки якої нагадують хрест. Саме її називали “могутницею” – як рослину, в якій міститься велика сила. Від цього слова з’явилася друга назва свята, адже вважалося, що саме цього дня ця рослина набуває особливих цілющих якостей і з неї можна було готувати лікувальні відвари.

Іменини в цей день відзначають Парфеній, Лука, Петро, Георгій, Єгор та Юрій.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1649 — Богдан Хмельницький почав переговори з поляками про визначення кордонів Запорізького війська.

1666 — заснований Монреаль — одне з найбільших канадських міст.

1872 — у США запатентований електричний ліфт.

1877 — у “Большому театрі” в Москві відбулася прем’єра балету Петра Чайковського “Лебедине озеро”.

1940 — вперше на екранах з’явилася знаменита пара — Том і Джеррі.

1960 — на сцені рідної школи в Сіетлі відбувся перший виступ майбутнього гітариста-віртуоза Джимі Гендрікса.

1962 — американський космонавт Джон Ґленн тричі облетів Землю зі швидкістю 27 000 км/год. в кораблі “Френдшип-7” (Friendship 7).

1988 — Кайлі Енн Міноуґ уперше очолила британський чарт — на вершину хіт-параду забралася пісня “І Should Be So Lucky” і залишалася номером один п’ять тижнів.

1994 — Торі Еймос очолила британський чарт зі своїм другим альбомом “Under The Pink”.

1998 — 15-літня американка Тара Ліпінські виграла змагання серед жінок з фігурного катання на зимовій Олімпіаді в Нагано, ставши наймолодшою переможницею Білих Олімпіад.

2002 — засновано українське видавництво “Видавничий дім “Школа” (Харків).

2003 — героями Brit Awards стали “Coldplay” і Ms Dynamite, заробивши по дві нагороди кожен.

2014 — під час протистояння Євромайдану і злочинної влади президента Януковича на вулиці Інститутській “Беркут” розстріляв активістів. Загиблих згодом назвали “Небесною сотнею”.

2014 — вторгнення російського спецпризначення на територію АР Крим.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1759 — Йоганн Християн Рейлі (помер в 1813), німецький медик, фізіолог, філософ і педагог.

1802 — Шарль Огюст де Беріо (помер в 1870), бельгійський скрипаль, композитор.

1888 — Василь Барвінський (помер в 1963), український композитор, піаніст, музикознавець.

1889 — Левко Ревуцький (помер в 1977), український композитор, педагог, музичний і громадський діяч.

1897 — Айвен Олбрайт (помер в 1983), американський художник.

1902 — Ансель Адамс (помер в 1984), американський фотограф, майстер пейзажної зйомки.

1905 — Улас Самчук (помер в 1987), український письменник, член уряду УНР у вигнанні.

1920 — Євген Драгунов (помер в 1991), радянський конструктор стрілецької зброї.

1925 — Роберт Олтмен (помер в 2006), американський режисер, сценарист, продюсер. Єдиний в США володар головних нагород фестивалів великої трійки — “Золотої пальмової гілки”, “Золотого лева” і “Золотого ведмедя”, один з великих режисерів Нового Голлівуду.

1951 — Гордон Браун, 74-й прем’єр-міністр Великобританії.

1963 — Чарльз Барклі, американський баскетболіст, дворазовий олімпійський чемпіон.

1967 — Курт Кобейн (помер в 1994), американський рок-музикант, лідер групи Nirvana (разом з колективом записав альбоми “Bleach”, “Nevermind”, “In Utero”).

1975 — Брайан Літтрелл, співак, учасник групи Backstreet Boys (брав участь у записі таких альбомів, як “Backstreet Boys” і “Backstreet’s Back”).

1988 — Ріанна, барбадоська R&B-співачка (прославилася платівкою Good Girl Gone Bad).

Юлія Кравченко

Нагору