ЖИТТЯ

“Дистанційка”, робота баристи, “Змійові” вали: чим жив Переяслав рік тому

Яким був Переяслав цього дня рівно рік тому? Про що ми турбувалися та чому раділи?

Триває двадцять другий день війни, а ми, здається, вже починаємо забувати, що таке звичайне життя. Те, що було до 24 лютого, видається таким нереальним і простим. Адже й справді, довоєнні проблеми переважно були досить несуттєвими, а радощам ми не надавали гідного значення. Щоб у цьому пересвідчитися, пропонуємо вам згадати, чим жив Переяслав рівно рік тому – 17 березня 2021-го. Найпростіше це зробити, переглянувши публікації Інформатора за цей день.

МОН рекомендує перевести навчальні заклади на “дистанційку”: що буде в Переяславі. Тоді коронавірус був для нас головною проблемою. А також – те, куди подіти дітей під час карантину в школах. 17 березня 2021 року начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко повідомив, що із 22 березня всі школи Переяславської ТГ підуть на тижневі канікули. Якщо ситуація вимагатиме, вони мали бути продовжені. Переяславський університет тоді навчання продовжив.

“Змійові” вали на Переяславщині порівнюють із Великою китайською стіною. Рік тому на Переяславщині було настільки спокійно, що ми вирішили задля хоча б якоїсь розваги підготувати для своїх читачів матеріал про загадковий історичний об’єкт. Появу “Змійових” валів кожен дослідник датує різними часами: хтось стверджує, що вони зведені ще за часів скіфів, інші припускають, що вали утворилися за князювання Володимира в Київській Русі. Таких теорій є безліч, так як і теорій щодо функції “Змійових” валів. Наприклад, археолог Лев Падалка припускає, що ці вали були придатні лише для випасу худоби: він аргументує це ландшафтними умовами. Натомість, більшість дослідників стверджує, що “Змійові” вали виконували оборонну функцію й були чимось на кшталт фортеці. Землям потрібен був захист від раптових навал, а такі насипи у вигляді валів чудово справлялися з цим.

Хочу працювати баристою: Юрій Черней – про лате-арт, педагогічний фах та кавові смаки жителів Переяслава. А ще ми підготували класний відеосюжет про чи не найпопулярнішого баристу Переяслава Юрія Чернея. Він розповів про те, як прийшов до цієї справи та які цікаві випадки траплялися під час роботи. Хочете відволіктися? Перегляньте це відео.

І пам’ятайте, що скоро ми повернемося до звичного життя. Знову турбуватимемося через дрібниці. Знову радітимемо маленьким перемогам. Разом відбудовуватимемо країну. І ніколи не забудемо того, що проживаємо зараз.

Нагору