Інформатор Переяслав

ВЛАДА

Про демонтаж пам’ятника “возз’єднання з росією” говоритимуть на сесії міськради Переяслава

Чи варто демонтувати пам’ятник “возз’єднання з росією” та інші подібні пам’ятки в Переяславі? Обговорять міські депутати.

На наступній черговій сесії міської ради Переяслава 19 травня депутати розглянуть питання “Про демонтаж пам’ятки та пам’ятних знаків, пов’язаних з російською федерацією та колоніальною спадщиною”. Згідно з проєктом рішення, у разі позитивного голосування буде необхідно “вжити організаційно-правові заходи щодо здійснення робіт з демонтажу пам’ятки та пам’ятних знаків…”. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на сайт міської ради.

Йдеться про три пам’ятки: “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією” на центральній площі, пам’ятний знак на площі, де 8 (18) січня 1654 року відбулася Переяславська рада та пам’ятний знак “Навіки разом” на відзначення 325-річчя возз’єднання України з росією, що на майдані Княжий двір.

У цьому рішенні міська рада керується, зокрема, законом “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та враховує клопотання Київської ОДА до Міністерства культури та інформаційної політики щодо вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією”. Також у мотиваційній частині йдеться про захист культурного простору України в умовах війни, розв’язаної рф проти нашої країни.

Нагадаємо, що вчора, 4 травня, на площі Майдан Княжий двір прибрали фрагмент із пам’ятника на честь 300-річчя Переяславської ради. Там залишилося тільки рельєфне зображення Богдана Хмельницького, а напис “про возз’єднання України з росією” демонтували.

А раніше, 4 квітня, Андрій Козій з переяславськими активістами білою фарбою написав на пам’ятнику “возз’єднання” на центральній площі слова “Буча”, “Маріуполь”, “Чернігів”, “Ірпінь”, “Харків”, “Гостомель”. Це – назви міст нашої країни, які найбільше постраждали від російських загарбників цієї весни. Таким чином він чітко продемонстрував ставлення переяславців до цього монументу. Тим паче, на громадських слуханнях містяни вирішили, що його потрібно демонтувати.

З повною історією боротьби з пам’ятником “возз’єднання” ви можете ознайомитися за посиланням.

Віталій Усик

Нагору