ГРОШІ

Як планують усувати масштабну аварію каналізаційної системи на Гімназійній у Переяславі

Що роблять на Гімназійній у Переяславі? Виділили частину фінансування для майбутнього капітального ремонту.

2 травня на позачерговій сесії міськради Переяслава прийняли “Програму реформування та розвитку житлово-комунального господарства Переяславської територіальної громади на 2023-2023 роки”. Нею передбачено 250 тисяч гривень на виготовлення проєктно-кошторисної документації з капітального ремонту каналізаційної мережі на міській вулиці Гімназійній та 1 мільйон 253 тисячі 128 гривень на наступний рік на капітальний ремонт каналізаційної мережі біля будинку №4 на міській вулиці Миру. Про це повідомляє Інформатор.

Що відомо про аварію на Гімназійній?

На засіданні виконкому 18 квітня міський голова Переяслава Вячеслав Саулко повідомив, що поки містяни відзначали Великдень, комунальники були змушені усувати наслідки пориву каналізаційної системи на вулиці Гімназійній. 25 квітня Саулко додав, що аварія стала наймасштабнішою в Переяславі за часів незалежності країни.

За його словами, труба від вулиці Покровської до колектору поруч з міськими шлюзами стала повністю непридатною. Довжина аварійного відрізку становить близько 400 метрів. Він забезпечує водовідведення для жителів не лише цієї вулиці, а й половину центральної частини міста. Пошкодженій трубі понад 70 років, а термін її експлуатації становив 50. Тож міська рада вела перемовини із проєктною організацією, аби якнайшвидше почати роботи з капітального ремонту каналізаційної системи.

“Про терміни й вартість робіт зараз неможливо сказати, адже спеціалісти мають детально вивчить проблему та знайти шляхи вирішення ситуації. Одне сказати можна точно – ми зробимо ці роботи так, аби не повертатися до цієї проблеми щонайменше наступні 50 років”, – зауважив міський голова.

Що роблять переяславські комунальники?

Вячеслав Саулко 25 квітня повідомив, що працівники ВУКГ за добу вивозять близько 150 кубометрів стічних вод – це близько 25 автомобілів.

На квітневій сесії із міського бюджету для КП “Переяславське ВУКГ” виділили 500 тисяч гривень. Їх використали на оплату електроенергії. На цій сесії керівник підприємства Віктор Коркач пояснив, що ВУКГ щомісяця втрачає близько 600 тисяч гривень, а лише за електроенергію щомісяця платить 850 тисяч. Пов’язано це зокрема із тим, що під час воєнного стану у Переяславській громаді не підвищують тарифи на водопостачання та водовідведення, ці послуги надає саме ВУКГ.

– Після аварії і я, і мої спеціалісти постійно перебуваємо на Гімназійній. Якщо годину якусь втратимо, то все лайно поллється у дитсадок, де зробили ремонт бомбосховища. Ми купили мотопомпи, працюємо ними і звернулись до міської ради з проханням надати пів мільйона на електроенергію. Надали, ми вже оплатили, – розповів Коркач.

Також він наголосив, що ВУКГ технічно не в змозі виконати капітальний ремонт на вулиці Гімназійній. Вячеслав Саулко додав, що тривають роботи, аби в майбутньому це стало можливим. Проте зараз необхідно залучати інші підприємства.

Нагадаємо, що на квітневій сесії міської ради виділили гроші на благоустрій Переяслава. На що саме, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору