ЖИТТЯ

Вбивство Кирила Тлявова у Переяславі: підсудні не визнали вину, вирок оголосять 25 травня

У справі про вбивство Кирила Тлявова завершились судові дебати. 25 травня оголосять вирок.

У понеділок, 8 травня, у справі про вбивство 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі завершилися дводенні судові дебати. Адвокати попросили звільнити обвинувачених від покарання, самим підсудним надали “останнє слово”. Суд пішов до нарадчої кімнати – 25 травня у справі, яку розглядають майже 4 роки, оголосять вирок. Про це повідомило Суспільне, передає Інформатор.

Як зазначили журналісти Суспільного із зали суду, під час дебатів всі п’ятеро захисників наполягали, що вина їхніх обвинувачених не доведена, а слідство та прокурори припустилися багатьох помилок. Понад дві години адвокат обвинуваченого у вбивстві з необережності Івана Приходька Віктор Чевгуз переконував суд у нібито незаконних запобіжних заходах, кваліфікації справи, “підкинутих доказах” та порушеннях під час слідчих експериментів. Також Чевгуз вказав на суперечності двох експертиз і зникнення 8 патронів, знайдених в будинку Приходька, – через патрони понад 2 роки у ДБР відкрито провадження.

“Слідчі та прокурори за 4 роки так і не змогли довести ані здійснення саме Приходьком фатального пострілу, ані інших фактів скоєння ним злочину. Прошу суд виправдати Івана Приходька з підстав недоведення його вини”, – зазначив Чевгуз.

Захисники Дмитра Кривошея, Володимира Петровця та неповнолітнього на момент злочину сина Петровця, також попросили суд виправдати тих за “відсутністю у їхніх діях складу злочину”. Кривошея та Петровця-молодшого обвинувачують у хуліганстві та незаконному поводженні зі зброєю. Як вважає слідство, саме Володимиру Петровцю належала незареєстрована зброя та набої, які той надав для стрільби.

Після дебатів обвинуваченим надали “останнє слово”. Іван Приходько, якому слідство інкримінує вбивство, свою вину спростував: “Я готовий відповідати за свої вчинки. Приношу свої щирі співчуття родині, це велика втрата. Коли це трапилося, ми за власний кошт викликали реанімобіль із Києва, давали гроші на поховання. Це не є пом’якшувальною обставиною? І якщо позаду мене сидять мужики, а не ганчірки (киває на Дмитра Кривошея та Володимира Петровця – Суспільне), то вони мають відповісти за свої дії. Я дуже сподіваюся на справедливий вирок”, – сказав Іван Приходько.

“Я відверто співчуваю рідним загиблого Кирила. Я не знаю, хто власник зброї, з якої поранили Кирила. Мені невідомо, хто залишив рушницю та набої поруч з моїм будинком. Я не вважаю, що робив щось протизаконне і маю відсидіти у в’язниці 6 років”, – сказав Володимир Петровець. Про виправдання у суду попросили інші обвинувачені.

Право останньої репліки надали бабусі Кирила: “За чотири роки я не побачила ані розкаяння, ані визнання вини. З того, що я почула – ніхто не винний, ніхто нічого не робив, всі святі ангели. Але ангел (загиблий Кирило Тлявов – Суспільне) згнив за чотири роки в землі. Я прошу суд справедливого покарання”, – сказала Олександра Тлявова.

ЩО ЦЬОМУ ПЕРЕДУВАЛО

31 травня 2019 року в Переяславі співробітники поліції під час відпочинку вживали спиртні напої, а потім почали стріляти по металевих банках та інших предметах. Одна з куль влучила в 5-річного Кирила Тлявова, який у цей час перебував на дитячому майданчику біля будинку. Хлопчик помер у лікарні через три дні.

Арештували трьох підозрюваних: Володимира Петровця, Івана Приходька і Дмитра Кривошею. У грудні 2019 року прокуратура передала справу до суду. ДБР вручило Приходьку підозру у “вбивстві, вчиненому із необережності”. Слідство вважає, що саме він смертельно поранив Кирила. Петровець і Кривошей вийшли під заставу на початку 2020 року. 22 грудня минулого року Приходька звільнили з-під варти через рішення Європейського суду з прав людини та призначили компенсацію у понад 9 тисяч євро.

Володимир Петровець не вважає, що робив щось протизаконне

Судові дебати

Олександра Тлявова вимагає справедливого покарання

Нагадаємо, що судові дебати у справі про вбивство Кирила Тлявова розпочалися 2 травня. Тоді прокурори вимагали максимального покарання для обвинувачених, а рідні хлопчика – стягнути з обвинувачених 15 мільйонів гривень.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору