ЖИТТЯ

Україна та ще три країни поскаржились на Іран через збитий літак МАУ: у тій катастрофі 2020-го загинув Денис Лихно із Переяслава

Україна та ще три країни поскаржились на Іран через збитий у 2020 році літак МАУ. У тій катастрофі загинув переяславець.

Україна, Канада, Швеція та Велика Британія ініціювали розгляд спору в Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО) проти Ірану за незаконне збиття рейсу PS752 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” над Тегераном у 2020 році, внаслідок якого загинули 176 людей. Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ України, передає Інформатор.

Міністри чотирьох країн, які подали заяву, вважають, що здійснили “ще один крок на шляху до справедливості та відповідальності” за збиття літака МАУ. “Протягом чотирьох років Іран відмовляється взяти на себе повну міжнародно-правову відповідальність за збиття рейсу PS752, попри наші численні спроби вступити в переговори з цього питання”, – йдеться у спільній заяві.

Тож міністри передали спір на розгляд Ради ІКАО для ухвалення рішення. Зазначається, що використання зброї проти цивільного повітряного судна в польоті є порушенням міжнародно-правових зобов’язань відповідно до статті 3bis Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (Чиказька конвенція).

“Початок цього провадження сьогодні відображає наше зобов’язання перед родинами жертв, які заслуговують на відновлення справедливості. Це також свідчить про нашу довіру до Ради IКAO та міжнародного співтовариства в цілому як до вартового безпеки цивільної авіації, зокрема під час врегулювання спорів у разі їх виникнення. Надзвичайно важливо, щоб порушники норм міжнародного права несли відповідальність. Ми сподіваємося, що ці дії, разом із нашим прагненням відновити справедливість в рамках Міжнародного Суду ООН, призведуть до реальних змін і допоможуть запобігти подібним трагічним подіям у майбутньому”, – зазначили у міністерстві.

Що відомо про катастрофу в Ірані?

8 січня 2020 року о 6:14 за іранським часом поблизу столиці Ірану Тегерану збили літак Boeing 737. Він належав компанії “Міжнародні авіалінії України”. Загинули всі 176 людей, які перебували на борту. Серед них – 11 українців, зокрема, переяславець Денис Лихно.

Він працював бортпровідником. Йому було 24 роки. Свого часу навчався у переяславській ЗОШ №1, старші ж класи закінчив у міській гімназії. З 2012 по 2018 рік навчався в Національному авіаційному університеті на аерокосмічному факультеті. Близько 5 років працював у авіації, з них – пів року у МАУ бортпровідником. 29 грудня 2020 року його посмертно нагородили званням Героя України – за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час виконання службового обов’язку.

За кількістю жертв ця авіатроща на рейсі “Тегеран – Київ” увійшла до п’ятдесяти наймасштабніших в історії. Іранська влада 11 січня, після кількох днів заперечень, визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони. У липні 2020-го у Франції успішно розшифрували дані обох “чорних скриньок” збитого літака. У МЗС України заявили, що розшифрування підтвердило: лайнер упав унаслідок влучання у нього ракети, а на момент збиття він був справний.

Читайте також:

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору