ВЛАДА

“Села громади штучно роблять жебраками”: Олександр Якуба склав повноваження старости та написав емоційний пост

Олександр Якуба більше не староста Гайшинського старостинського округу. Його бажання звільнитися підтримали депутати.

На сесії міськради Переяслава 18 квітня депутати 17 голосами “за” погодили звільнення Олександра Якуби з посади старости Гайшинського старостинського округу. 8 квітня він написав заяву на звільнення “за власним бажанням”. Аргументував так: “У звʼязку з незгодою методів та дій керівництва Переяславської міської ради і не виконанням задекларованих обіцянок перед своїми виборцями, а також погіршенням стану здоровʼя”. Про це повідомляє Інформатор.

У своєму зверненні перед депутатами Якуба повторив, що стан його здоров’я не дозволяє виконувати фунціональні обов’язки. Подякував за співпрацю та допомогу депутатам, працівникам структурним підрозділів, жителям виборчого округу, у якому його обрали депутатом у 2020 році (відразу після цього міський голова Вячеслав Саулко запропонував йому стати старостою). “Насамкінець хочу вкотре попросити вибачення у всіх жителів Переяславської громади. Я перепрошую, я був неправий”, – сказав Якуба.

У Facebook-дописі, який опублікував після сесії, був багатослівнішим. Там же є пояснення, за що він перепрошує: “Я помилився у виборі, підтримці та агітації за на той час кандидата, а наразі мера, я був не правий і це я визнаю”.

“Будучи найбагатшим селом колишнього району, а зараз громади, та маючи значні надходження до міського бюджету (близько 7 млн на рік – власні надходження, близько 7 млн на рік, які надходили до бюджету Переяслав-Хмельницької районної ради, а з моменту об’єднання почали надходити до бюджету міста, починаючи з травня 2022 року після реєстрації “відважних людей” ще близько 5 млн щомісяця), ми отримали лише копійки. Більше того, їх було цинічно визнано збитковим майже на 1,5 млн за підсумками 2022-го, про що було озвучено керівництвом громади під час так званого останнього звіту міського голови. Гадаю, що навіть частини цих коштів вистачало б для розвитку всіх навколишніх сіл громади, але натомість чергова брехня, зневага та лицемірство стосовно жителів цих населених пунктів. Села громади і не тільки Гайшинського старостинського округу штучно роблять жебраками, “вимиваючи” від них кошти”, – зазначив Олександр Якуба. Також подякував фермерським господарствам, завдяки яким села Гайшинського старостинського округу “продовжували жити”.

Якуба наголосив, що намагався робити максимум, виходячи зі своїх можливостей, але їх практично не було. “Найбільше прикро те, що мені не вдалося в повній мірі вирішити та реалізувати проблеми жителів сіл, особливо жителів села Гребля, а саме безпечний прохід проїзною частиною та доїзд жителів цього села як до адміністративної будівлі в селі Гайшин, так і до Переяслава зі справедливою вартістю за проїзд. Я не скидаю весь тягар відповідальності із себе, але, на жаль, не все залежало від мене”, – пояснив він.

Нагадаємо, що на сесії міської ради 16 листопада 2023 року Вячеслав Саулко ініціював звільнення Олександра Якуби. Тоді депутати визнали підстави для цього непереконливими, жоден не проголосував “за”.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору