ВЛАДА

“Це брехливі звинувачення”: на слуханнях у Гайшині Вячеславові Саулку поставили кілька гострих запитань

Вячеслав Саулко звітується перед громадою. Остання, четверта, зустріч відбулася у Гайшині. Про що говорили?

У четвер, 23 березня, у Гайшині голова Переяславської громади Вячеслав Саулко звітував про свою роботу та діяльність виконавчих органів влади протягом 2022 року. Також зі звітом виступив староста сіл Гайшин, Чирське та Гребля Олександр Якуба. Присутні змогли поставили запитання міському голові. Інформатор розповість, як це було.

ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ

За словами Вячеслава Саулка, на території Гайшинського старостинського округу працюють 26 сільськогосподарських підприємств та 6 промислових. Найбільше податків сплатило ТОВ “Стейкагро” – 2 мільйони гривень (30%) та ТОВ СП “Нібулон” – 1,2 мільйона гривень (20%). Витратили найбільше на утримання закладів освіти, будинку культури, старостату, ФАПу. Витрати на культуру склали близько 399 тисяч гривень.

У Гайшинському НВО навчається 95 учнів, 30 дітей дошкільного віку та тимчасово 25 учнів початкових класів Вовчківської гімназії. У 2022 році на утримання закладу з місцевого бюджету витратили 2 мільйони 831 тисячу 400 гривень, зокрема, на облаштування та ремонт сховища – 140 тисяч гривень. Частково замінювали мережі та лампи вуличного освітлення, залучали техніку для створення блокпосту.

Саулко говорить, що проблемою залишається вивіз відходів: лише половина користувачів послугою уклала договір на вивезення сміття, саме це може бути причиною стихійних сміттєзвалищ. “Також наразі немає права власності на приміщення Гайшинського сільського будинку культури, тому його використання є незаконним, оскільки немає цільового призначення сплати платежів”, – зазначив міський голова.

Додав, що у селах Гребля, Гайшин, Чирське нарахували земельний податок 469 користувачам – 91 тисячу 761 гривню, з них податків сплатили лише на 44 тисячі 595 гривень. До бюджету громади за оренду земельних ділянок надійшло 233 тисячі 414 гривень.

“Загалом доходів від старостинського округу сіл Гайшин, Чирське, Гребля до місцевого бюджету за минулий рік надійшло 6,7 мільйона гривень. На його утримання витратили 7 мільйонів 937 гривень. Основні видатки – освіта, культура, утримання старостату та медицина. Тобто видатки перевищують доходи”, – Вячеслав Саулко кілька разів наголосив, що ці цифри не є точними, а лише приблизними.

ЗВІТ СТАРОСТИ

Олександр Якуба: “2022 рік розпочався з побудови блокпостів, підготовки інфраструктури та налагодження логістичних маршрутів для продуктивного забезпечення населених пунктів. До повномасштабного вторгнення провели свято Водохреща, прибирання центрального парку в Гайшині та прилеглих до нього територій, також прибирали всі кладовища та дитячі майданчики. Розпочали реконструкцію автобусної зупинки, хоча вона і не перебуває на місцевому балансі, проте, виходячи з критичного стану, вирішили реконструювати. Ліквідували низку аварійних дерев та прибирали стадіон. Викошували парки, вигони та території загального користування. Провели затвердження генеральних планів трьох населених пунктів. Левову частину вільного та робочого часу займався оформленням документів всіх релігійних парафій Переяславської громади”.

ЗАПИТАННЯ/ВІДПОВІДІ

Микола Ніколайчук, житель села Гайшин: “Коли доробиться дорога на вулиці Київській у селі Чирське? Це почалося вже давно, і ми хочемо, щоб там був асфальт. Інше питання – вивіз сміття: чи є переробка, відбір сміття та полігон для цього? Поставте баки або створіть відповідну площу для збору сміття”.

Вячеслав Саулко наголосив, що оскільки видатки у старостинський округ перевищують податки, то грошей, за які будуть робити ці дороги, немає. “У минулому році все бюджетне фінансування направляли на територіальну оборону, тому не мали права виділяти кошти на капітальні видатки. Зараз вулицю Київську ми включили у відповідну програму та виділили гроші на розроблення проєктно-кошторисної документації. А про додаткові сміттєві баки – вже є відповідне доручення, щоб їх встановити”, – зазначив міський голова.

Юрій Бобровнік, депутат Бориспільської районної ради: “Спостерігаю, що відбувається певна фінансова несправедливість щодо сіл, і в Гайшині це найбільш виразно видно. У 2020 році з Гайшинської сільської ради у міський бюджет надійшло 7 мільйонів, у 2021 році теж приблизно така ж сума. До 3 мільйонів гривень було витрачено на комунальні послуги і на 300 тисяч замінили освітлення. У 2022-му надійшло орієнтовно 7 мільйонів податків до бюджету, також у Гайшині з’явився підрозділ, який сплачував на місяць приблизно 4 мільйони податків. Тобто виходить десь 30 мільйонів податків. Скільки мільйонів Гайшин, Чирське і Гребля отримають у 2023-му з міського бюджету з частини тих податків, які вони сплатили. Чи відбуватиметься те, що побачать люди?

Вячеслав Саулко: “Ви апелювали цифрами, мільйонами, про які не знаєте. Ви заводите в оману всю громаду і міську раду. Ви не володієте інформацією про будь-які доходи і витрати. Ви навіть не писали жодного звернення, куди і скільки прийшло коштів. Це брехливі, неправдиві звинувачення”.

Ольга Огієвич, заступниця міського голови з економічних питань: “У цих цифрах немає відділу освіти та медицини, це суто доходи 26 сільськогосподарських підприємств і 6 промислових. Облік усіх податків надходить на один рахунок. Тільки на утримання школи виділили майже 3 мільйони”.

Олеся Кононенко, жителька села Гайшин: “Мене турбує питання сміття. Всі ми знаємо ветеринарну клініку “Айболіт” у Переяславі. Одного дня ми їхали з чоловіком і побачили завантажений сміттям автомобіль, який виїхав з “Айболіта”. Прослідкували, куди він направився. А прибув він на сміттєзвалище в Гайшин, куди і викинули те сміття. Коли ми почали розмову нам навіть не представились, але мій чоловік дуже гарно знає ваше авто. Тоді за що я маю платити? Куди ваш син сміття викидає?”

На це запитання Вячеслав Саулко не дав відповіді. Але пообіцяв, що сміттєзвалище в селі закриють.

Михайло Видолоб, житель села Гайшин: “Нещодавно в пресі я прочитав, що міська рада виділяє пів мільйона на висвітлення у ЗМІ своєї діяльності. Але на інше, як ви говорите, коштів немає. Точно я не знаю, яким ЗМІ будуть виділяти ці гроші, але знаю, що є два видання – “ProSLAV” (ми знаємо, що це ваше видання) і “Вісник Переяславщини”. Якщо до ваших виборів “ProSLAV” фінансувався іншими компаніями, то тепер це все поклалося на місцевий бюджет.

Ще в інтернеті є інформація, що ви змушуєте старост ходити по місцевих підприємцях і фермерах, щоб просити допомоги у них. Як можна займатися молодим підприємствам і створювати робочі місця, коли ти завтра відкрився, а до тебе прийде староста і буде вимагати гроші? Це хабар!

І чому ще немає жодного маршруту до музею просто неба?”

Вячеслав Саулко: “Хочу спростувати інформацію щодо приватного місцевого ЗМІ “ProSLAV” – воно є акредитованим, як і всі місцеві засоби масової інформації. Рішення щодо їх фінансування та діяльності приймаю не я, а депутати, які затверджують бюджет, все оплачується відповідно договорів.

Щодо фермерів вони виконують свої обов’язки і сплачують податки, але і надають велику допомогу. Мені доводиться приходити до них просити про допомогу, але ніхто нікого не змушував займатися здирництвом.

Щодо автобусного сполучення: музеї з 24 лютого майже не працюють, тільки останнім часом почались поступово відкриватись, й вони мають проблеми з бюджетом. Проте в цьому році вже у першому півріччі ми спланували та наразі виділяємо кошти на те, щоб зробити бетонну дорогу від центру міста до музею”.

Вячеслав Саулко прозвітувався в Гайшині

Олександр Якуба також виступив зі звітом

На слуханнях зібралось чимало людей

Депутат районної ради Юрій Бобровнік також поставив запитання

Микола Ніколайчук поцікавився, коли відремонтують дорогу в Чирському

Олесю Кононенко турбує питання зі сміттєзвалищем

Про попередні звіти Вячеслава Саулка у селах громади читайте у цих публікаціях:

Яна Малишко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору