ГРОШІ

Міськрада Переяслава планує закласти на висвітлення діяльності ще 200 тисяч гривень: так мають рятувати “Вісник”

200 тисяч гривень хочуть додати для висвітлення діяльності міської ради у ЗМІ. Як це пояснюють?

У порядку денному сесії міської ради Переяслава 18 квітня було питання “Про внесення змін до рішення міської ради “Про затвердження програми висвітлення діяльності міської ради та її виконавчих органів у засобах масової інформації на 2024 рік”. Згідно з проєктом рішення, мали змінити загальну суму на реалізацію програми – із 500 тисяч до 700 тисяч гривень. Про це повідомляє Інформатор.

У жовтні минулого року, коли цю програму приймали, депутати активно обговорювали її у сесійній залі. Спершу міська рада пропонувала закласти на висвітлення 880 тисяч гривень, проте деякі депутати зазначили, що під час війни така сума не доцільна. Тож на голосування почергово винесли два варіанти: 880 тисяч та 300 тисяч – жоден не набрав достатньої кількості голосів. Врешті спільно вирішили зупитися на сумі 500 тисяч гривень.

Тоді багатьох депутатів турбувало, що мало грошей із бюджету виділяють на друкований засіб масової інформації – газету “Вісник Переяславщини”. Натомість, переважно послуги із висвітлення діяльності міської ради надає лише онлайн-видання ProSlav.

“Виходить, що 12% у 2023-му передбачали на одне ЗМІ, а решту – на інше. Розподіл несправедливий, якщо сказати дуже лагідно. Я би хотів наголосити, що в інших засобах масової інформації некомфортні для влади питання висвітлюються, а в тому ж ProSlav вони не так висвітлюються. Через це маю велике прохання, щоб співвідношення витрат на ЗМІ було зовсім інше, ніж є зараз”, – говорив тоді депутат Олександр Пасічник.

“Ми вже обговорювали на бюджетній комісії це питання і пообіцяли всіляко підтримувати друковане ЗМІ. Думаю, шляхом комунікації ми прийдемо до спільних подальших дій”, – запевнила тоді заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич.

30 січня цього року виконавчий комітет міськради оголосив тендер на послуги онлайн-медіа з підготовки, збирання та розповсюдження інформаційних матеріалів про діяльність Переяславської міської ради та виконавчого комітету в мережі Інтернет. Передбачив на це 170 тисяч гривень. ТОВ “МЕДІА КОНТЕНТ ГРУП” (інтернет-видання ProSlav) було єдиним учасником тендеру, пропозицію від максимальної суми не зменшувало і стало переможцем торгів. Протягом 2024 року воно має опублікувати не менше 100 матеріалів обсягом від 1000 символів, не менше 40 хвилин відеосюжетів та щонайменше один прямий ефір про знакові події в Переяславській територіальній громаді та про діяльність органів виконавчої влади.

На позачерговій сесії міської ради 3 квітня депутат Григорій Порало попросив звернути увагу на теперішній стан газети “Вісник Переяславщини”. Сказав, що вона потребує фінансової підтримки, а 29 березня взагалі не вийшов номер. У редакції це пояснили тим, що випускають щомісяця по чотири номери, а то вже була п’ята п’ятниця березня. Зрештою це питання тоді вирішили відкласти до наступної сесії.

200 тисяч гривень, які планують додати до програми, між розпорядниками розподілили так: 100 тисяч – виконавчий комітет, 50 тисяч – відділ капітального будівництва та ЖКГ (за рахунок економії власних коштів із зарплат), 50 тисяч – відділ культури та туризму.

Григорій Порало поцікавився, кому ці кошти передбачені. “На висвітлення діяльності. Але, знаючи скрутну ситуацію в друкованому засобі масової іноформації, у нас є деякі матеріали, які бажаємо висвітлити й там”, – відповіла Тетяна Гич. Депутат Олексій Дикий додав, що на бюджетній комісії обговорювали те, що не менше половини від цієї суми мав би отримати “Вісник Переяславщини”. Гич запевнила, що все, що озвучили на бюджетній комісії, виконають.

Те, що до програми додають ще 200 тисяч, не означає, що 500 тисяч, закладені раніше, вже використали. На “освітянській” комісії Тетяна Гич пояснювала депутату Андрію Іващенку, що виконавчий комітет вже використав усі 170 тисяч гривень, розпорядником яких був, на висвітлення, уклавши угоду з ProSlav. Проте, мовляв, хотів би замовити певні послуги і у “Вісника”, тому програма й потребує дофінансування.

Григорій Порало на сесії розповів трішки “кулуарщини”: “Це питання виникло он там у коридорі після попередньої сесії. Ми зустрілися там із Валентиною Батрак, вона сказала, що у них дуже складне фінансове становище і наступний номер газети не вийде. Тоді підійшов Олексій Степанович (Дикий – ред.), сказав: “Як же так? Ми ж із Гич домовлялися”. І вони пішли в її кабінет домовлятися. У нас же свобода слова. Якщо десь і покритикували міську раду, то так треба. Але цю газету в селі чекають. Не чекають ProSlav. Її чекають люди старшого віку, які не дивляться ProSlav. Треба ретельно розібратися. Я хотів ініціювати, щоб усі голови громад з’їхалися та разом розібралися”.

Депутатка Марина Навальна зазначила, що міська рада має розробити чітку концепцію висвітлення своєї діяльності: “Як висвітлювати, через які засоби масової інформації, якщо ми вважаємо це за потрібне. Якщо ми вважаємо, що своєї діяльності не будемо висвітлювати, то давайте ні з ким не укладати угод. Якщо ж маємо це робити, то потрібно випрацювати концепцію, зустрітися з редакторами, обговорити ці питання та на трудових угодах це розподіляти. А не так, як у нас: комусь пряник даємо, комусь не даємо, хтось хоче, хтось не хоче”.

На сесії 18 квітня редакторки газети “Вісник Переяславщини” та директорки ТОВ “Медіа-центр “Переяславщина” Валентини Батрак не було. Олександр Пасічник сказав, що бачив її напередодні засідання: “Вона дуже хотіла бути присутньою саме з цього питання. Але оскільки родичі загиблого воїна особисто попросили поїхати зробити репортаж із похорону в Малій Каратулі, вона не може бути тут. Дуже просила повернутися до цього питання на наступній сесії”. Депутати погодились, але, оскільки питання вже розглядалося, його просто не підтримали, щоб знову підняти через місяць.

Депутатка Людмила Шимченко попросила на наступну сесію підготувати звіт за цей та минулий рік про те, які міська рада робила замовлення та у кого щодо висвітлення, скільки на це витратила. Тетяна Гич відповіла, що це прохання виконають.

Нагадаємо, що на цій же сесії депутати проголосували за звільнення Олександра Якуби з посади Гайшинського старости. Деталі – тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору