Переяслав Перейти на сайт

У Краматорську та Хмельницькому – День міста: що варто знати про 28 вересня

Чим особливе 28 вересня? Розповідає Інформатор.

28 вересня День міста відзначають у Краматорську та Хмельницькому. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День міста Краматорськ. Згідно з археологічними даними, на території сучасного Краматорська та його найближчих передмість люди почали селитися ще в глибоку давнину. На північно-західній околиці знайдені каменоломні та майстерні з обробки кременю епохи неоліту, які продовжували існувати і в період енеоліту (ранньої міді). У пригородах Краматорська досліджене також курганне поховання металурга-ливарника епохи бронзи. У другій половині XVIII ст. територія, яку зараз займає місто, належала Російській імперії й почала масово заселятися козаками Слобідського війська.

День міста Хмельницький. У місті понад 1000 різних вулиць та провулків, площ та майданів, але 200 років тому все було інакше. Їх було всього 9. Завдяки вигідному розташуванню на перетині двох торговельних та поштових шляхів, які вели на Летичів та Кам’янець-Подільський, місто отримало чималу користь від торгівлі та промисловості, яка була реалізована лише у XIX столітті. Перші поселення на території Хмельницького з’явилися у бронзовому віці у II тис. до н.е. Майже через тисячу років тут оселилися люди доби залізного віку, скіфи та черняхівці. Але саме місто заснували майже на тисячу років пізніше.

День пам’яті преподобного Харитона Сповідника. Це християнський святий, який жив у IV столітті та постраждав за віру під час гонінь християн римлянами. Він був родом з Іконії, де побачив мученицьку смерть святої Фекли, після чого його заарештували. Після звільнення він вирушив у паломництво на Святу Землю, де був захоплений розбійниками та дивом врятувався від них. Він вирішив жити у печері, в яку ці розбійники привели його. Він почав свій пустельницький подвиг і привернув до себе багатьох учнів. Він заснував три монастирі в Юдейській пустелі: Фаранську, Єрихонську та Сукійську лаври. Також дав своїм учням правила чернечого життя, які вплинули на формування Єрусалимського Типікона.

Міжнародний день загального доступу до інформації. Зараз ми сприймаємо як належне, що громадяни мають доступ до інформації з державних реєстрів, на упаковках продуктів вказано всі інгредієнти і навіть кількість калорій, а про стан довкілля може почути або прочитати кожен охочий. Без потрібної інформації важко зробити вибір та сформувати свою думку з будь-якого питання, проте гарантований законом доступ до неї – відносно нове явище в історії. Праву сучасних людей отримувати необхідні відомості, зокрема й від держави, присвячена особлива подія –  Міжнародний день загального доступу до інформації, який щороку відзначають 28 вересня.

День свободи від голоду. Вперше відзначили цей день 28 вересня 2006 року. Мета заходів спрямована на підвищення обізнаності про проблеми глобального голоду.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Валер’ян, Порфирій, Герасим, Леонід, Нестор, Марія, Антон, Степан, Сергій, Микола, Олексій, Макар.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1618 – у Брюсселі відкрили перший у світі ломбард.

1651 – Богдан Хмельницький та Річ Посполита уклали Білоцерківський мирний договір.

1870 – війська Пруссії захопили Страсбург.

1999 – бразильського футболіста Рональдо призначили послом миру в Косово.

2000 – афганський рух “Талібан” зажадав від Москви компенсації за десятилітню окупацію Афганістану.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

551 до н. е. – Конфуцій, давньокитайський філософ та політичний діяч, титульна фігура у конфуціанстві.

1803 – Проспер Меріме, французький драматург, новеліст, історик, етнограф, романіст.

1886 – Микита Мандрика, український літературознавець, публіцист, учений, дипломат, поет, громадський діяч.

1918 – Василь Сухомлинський, український педагог (“Серце віддаю дітям”, “Про виховання”).

1921 – Михайло Заєць, діяч УПА, автор спогадів про командира УПА Романа Шухевича.

1934 – Вадим Костроменко, український кінооператор, кінорежисер, Заслужений діяч мистецтв України (1969).

1934 – Бріжіт Бардо, французька акторка, секс-символ 1950-60-х (“І Бог створив жінку”, “Бабетта йде на війну”, “Презирство”).

1968 – Міка Хаккінен, фінський автогонщик, дворазовий чемпіон “Формули-1”.

1987 – Гіларі Дафф, американська співачка і акторка.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

28 вересня на засіданні сесії міської ради Переяслава депутати заслухали інформацію начальника відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП Георгія Ногіна про стан законності, боротьби зі злочинністю у громаді протягом 2023 року. За 8 місяців 2023 року зареєстрували 5 тисяч 716 повідомлень про події та кримінальні правопорушення (у 2022-му за цей же період було 5 тисяч 538 заяв і повідомлень), їхня кількість збільшилась на 3,1% , порівняно із попереднім роком. До єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 544 кримінальні правопорушення, що на 38,9% більше, ніж торік.

За звітний період оголосили про підозру 147 особам за скоєння злочинів, з них тяжкі – 72, особливо тяжкі – 3, умисне вбивство – 1, тяжкі тілесні ушкодження – 3, зґвалтування – 1, крадіжки – 60, грабежі – 3, шахрайство – 9, незаконне поводження зі зброєю – 4, незаконне заволодіння автотранспортом – 1, хуліганство – 2, привласнення, розтрата майна – 1, службові злочини – 2, наркозлочини – 27 (загалом задокументували 59 фактів), насильство – 3 (загалом зафіксували 4 факти), факти незаконної вирубки лісу – 6. Розслідували та доправили до суду 158 кримінальних проваджень.

На тій же сесії  депутат Григорій Порало ініціював скасування рішення виконавчого комітету міської ради від 19 вересня про підвищення тарифу на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення та очистки стоків, які надає ВУКГ. Сказав, що це рішення не є обгрунтованим.

Заступниця міського голови Переяслава з економічних питань Ольга Огієвич сказала, що вважає інформацію депутата Григорія Порала необ’єктивною: “На кожній депутатській комісії ми доповідали про наміри щодо підняття тарифу на водопостачання та водовідведення і повністю надавалося обгрунтування. Кожна цифра, яка закладена у структуру собівартості цих тарифів, обгрунтована, розрахунки ВУКГ перевірені та підтверджені, певною мірою, на нашу думку, вони є навіть заниженими. У структуру тарифу, який діє зараз, закладена вартість електроенергії 3,51 грн за кВт, а підприємство отримує електроенергію за ціною 7,91. Таким чином щомісяця підприємство втрачає близько 700 тисяч гривень”.

Із 16 присутніх на сесії депутатів “за” скасування підвищення тарифу на воду проголосували восьмеро. Для позитивного рішення необхідно було щонайменше 14 голосів “за”. Отож, із 1 жовтня 2023-го для всіх груп населення тариф на водопостачання зріс із 14,34 грн до 21,30 грн за куб. метр, на водовідведення – із 32,69 грн до 45 грн за куб. метр, а на очистку стоків – із 19,74 грн до 25,30 грн за куб. метр.

Також на тій сесії Ольга Огієвич прозвітувала перед депутатами про роботу міськради щодо залучення інвестицій у громаду.

– Для залучення інвестицій у Переяславську громаду на офіційному сайті міської ради постійно оновлюється інформація щодо об’єктів, які пропонуються в оренду підприємствам. Крім того, інформація дублюється на сайті Київської обласної адміністрації. У зв’язку з військовою агресією постало гостре питання щодо здійснення заходів для переміщення підприємств з прифронтових та окупованих територій. Ми направили листи на всі обласні військові адміністрації із пропозиціями-запрошеннями підприємств у нашу громаду, які цього потребують.

Було кілька звернень, на жаль, пропозиції, які у нас є, не задовольняють підприємства, які переміщуються, тому зараз у нашій громад таких немає. Є лише одне підприємство, яке зайшло на територію нашої громади, – “Астра Люкс”. Оскільки підприємство “Обрій-текс” перемістилось на вулицю Героїв Дніпра і розширило свої потужності, то у приміщенні спортфабрики розмістили “Астра Люкс”. Воно виготовляє форму для ЗСУ, надає надходження до бюджету громади близько 100 тисяч гривень щомісячно.

Крім того, представники нашої територіальної громади взяли участь у проєкті “Простір для дозвілля різних категорій жителів Переяславської громади”. Цей проєкт передбачає закупівлю та встановлення тренажерів та іншого спортивного інвентарю для проведення корисного та активного дозвілля різних верств населення на стадіоні імені Валерія Лобановського, – розповіла Ольга Огієвич.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.