ЖИТТЯ

3 грудня: який сьогодні день

3 грудня у світі відзначають кілька свят. Також у цей день народилося багато відомих людей та сталося чимало цікавих подій.

Інформатор розповість про найголовніші з них.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день людей з інвалідністю. На жаль, багато захворювань чи травм є невиліковними та обмежують людей у фізичних можливостях — вони не можуть виконувати звичні для кожної здорової людини функції. Від цього страждає близько 15% людей на планеті. Таких осіб називають людьми з інвалідністю. Люди з інвалідністю мають численні труднощі — побутові, психологічні, проблеми з освітою та працевлаштуванням. Їм часто притаманні нижчий рівень життя та часткова чи повна соціальна ізоляція.

Міжнародний день боротьби проти пестицидів. Мета проведення цього заходу – привернути увагу суспільства до проблем, які трапляються через виробництво та експлуатування токсичних хімічних сполук. Цей день проводять під лозунгом: “Пестициди – безвихідь цивілізації”. Екологи у всій планеті проводять мітинги та протести, щоб ще раз нагадати, що пестициди та інші небезпечні речовини накопичуються у довкіллі, відкладаються в тілах людей і тварин, негативно впливаючи на здоров’я. Згідно зі статистикою ВООЗ, кожен рік у світі фіксують приблизно 2 млн випадків отруєнь пестицидами, здебільшого під час різних технологічних процесів.

Іменини в цей день святкують Іларіон, Олександр, Олексій, Ганна, Анатолій, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Іван, Йосип, Ісак, Фекла.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1932 – постановою Ради Народних Комісарів УСРР заборонено торгівлю м’ясом і худобою в областях України, які ухиляються від виконання плану заготівлі м’яса. Постанова стала однією з причин Голодомору 1933 року.

1967 – південноафриканський хірург Крістіан Барнард здійснив у Кейптауні першу у світі успішну трансплантацію серця.

1973 – американський “Піонер-10” став першим космічним апаратом, який пролетів біля Юпітеру.

1976 – у Києві зданий в експлуатацію Північний міст через Дніпро.

1979 – референдум в Ірані схвалив проєкт конституції країни, яка закріпила курс на ісламізацію суспільства: введено систему шаріатського судочинства, ісламської освіти, жінки тепер мали обов’язково носити чадру.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1722 – Григорій Сковорода (помер у 1794), український філософ, поет, педагог (на фото).

1857 – Джозеф Конрад (помер у 1924), письменник, класик англійської літератури.

1948 – Оззі Осборн, британський рок-музикант, співак, музикант, один із засновників та учасник гурту Black Sabbath.

1960 – Джуліанна Мур, американська актриса і письменниця, володарка “Оскара”, двох “Золотих глобусів”, двох “Еммі”.

1968 – Брендан Фрейзер, американський і канадський актор театру, кіно і телебачення, продюсер (“Мумія”, “Вибух з минулого” та “Джордж з джунглів”).

1985 – Аманда Сайфред, американська актриса.

Юлія Кравченко

Нагору