ЖИТТЯ

11 грудня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають кілька цікавих свят, а саме День гір та День танго.

Детальніше про 11 грудня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день гір. Цей день був проголошений 57-ю Генеральною Асамблеєю ООН в 2003 році. Основна мета – привернення уваги до проблем розвитку гірських районів планети і необхідність надання невідкладної допомоги їх населенню. У відповідній резолюції Генасамблеї відзначена особлива актуальність дій, які спрямовані на сталий розвиток гірських регіонів. ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів.

Міжнародний день танго. Це свято відзначають щороку в день народження аргентинського співака і кіноактора, знаменитого “Короля танго” Карлоса Гарделя. Це, безумовно, свято танцю, філософія якого полягає в протиборстві. Життя в танго б’є ключем, а в центрі танцю – чоловік і жінка. Їхні взаємини, пристрасті, конфлікти, примирення, “третій зайвий”, ревнощі, ненависть – всі почуття, які наповнюють людське життя.

Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Бронхіальна астма – одне з найпоширеніших хронічних захворювань у світі. За статистикою більше 5% дорослого населення і 10% дитячого страждають цим. Вперше день боротьби проти астми стали відзначати в 1998 році в понад 35 країнах, він був приурочений до Всесвітнього наради щодо бронхіальної астми, що проходила в Іспанії, м. Барселона.

Іменини відзначають Степан, Олексій, Андрій, Анна, Василь, Григорій, Данило, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Сергій, Тимофій, Федір.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1957 – музикант Джеррі Лі Льюїс одружився з 14-річною кузиною.

1963 – легендарний американський співак Френк Сінатра заплатив викуп в 240 тисяч доларів за свого сина.

1991 – Україна оголосила про встановлення дипломатичних відносин з колишніми республіками СРСР.

1993 – на аукціоні в Нью-Йорку вітальна телеграма, послана Микитою Хрущовим, продана за 68 500 доларів.

2000 – в Австралії почався судовий процес проти 9 авіакомпаній, які не попередили пасажирів про можливості виникнення тромбозу під час авіапольотів.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1803 – Гектор Берліоз (помер у 1869), французький композитор.

1843 – Роберт Кох (помер у 1910), німецький мікробіолог. У 1905 році Роберт Кох був удостоєний Нобелівської премії, а відкриті ним бактерії отримали назву паличок Коха.

1913 – Жан Маре (помер у 1998), французький кіноактор (“Скороминуща краса”, “Горбань”, “Фантомас”, “Залізна маска”).

1931 – Ріта Морено, танцівниця, актриса, лауреатка премії “Оскар”.

1972 – Андрій Гусін (помер у 2014), український футболіст.

Оксана Симоненко

Нагору