ЖИТТЯ

Перша жінка-лікар та фото поверхні Місяця: чим ще відоме 3 лютого

Рівно 201 рік тому народилася Елізабет Блеквелл, яка стала першою жінкою-лікарем, а ця дата перетвориться на свято – День жінки-лікаря. Також 3 лютого відзначають Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою.

Більше про факти та події цього дня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День жінки-лікаря. Жінки-лікарі відзначають своє свято 3 лютого, починаючи з 2016 року. В цей день у 1821 році народилася легендарна Елізабет Блеквелл, яка першою серед жінок отримала вищу медичну освіту в Сполучених Штатах Америки. День жінки-лікаря створили для вшанування в її особі всіх жінок, яким вдалося нелегкою працею досягти професійних успіхів в галузі медицини.

Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. Ненормативна лексика існує в кожній мові, люди використовують її для словесного вираження агресії. Лайливі слова заважають грамотному і культурному мовленню. Існує також інша думка: нецензурна лексика допомагає виплеснути агресію швидко й безпечно для оточення.

Іменини святкують Максим та Євгеній.

ПРО ШО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1863 — у газеті містечка Вірджинія (штат Невада) опублікували гумористичне оповідання 27-річного журналіста Семюеля Ленгхорна Клеменса, підписане псевдонімом Марк Твен.

1929 — завершився Перший конгрес Українських націоналістів (28 січня-3 лютого) у Відні, де створено Організацію українських націоналістів, головою проводу якої обрали Євгена Коновальця.

1962 — уряд США запровадив ембарго на торгівлю з Кубою.

1966 — радянська непілотована космічна станція “Луна-9”, що стартувала з поверхні Землі 31 січня, здійснила посадку на поверхню Місяця. Станція першою передала на Землю панорамні фото місячної поверхні.

1994 — президент США Білл Клінтон скасував економічне ембарго щодо комуністичного В’єтнаму, яке діяло 19 років.

2009 — Міжнародний суд у Гаазі виніс вердикт щодо статусу українського острова Зміїний та шельфу в Північно-Західному Чорномор’ї. Зміїний визнано саме островом, як на тому наполягала Україна (а не скелею, як доводили румуни).

2014 — в ході Революції гідності в Києві ветерани-афганці та “Правий сектор” провели власні переговори з МВС та СБУ про звільнення заарештованих на підставі ухваленого закону про амністію.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1809 — Фелікс Мендельсон (помер в 1847), німецький композитор, один з найбільших представників романтизму в музиці.

1821 — Елізабет Блеквелл (померла в 1910), перша в світі жінка-лікар.

1874 — Гертруда Стайн (померла в 1946), американська письменниця, авторка терміну “втрачене покоління”, який послужив визначенням для цілої групи письменників післявоєнного часу.

1974 — Ігор Пелих (помер у 2009), український телеведучий, журналіст, продюсер.

1976 — Айла Фішер, австралійська актриса (“Скубі-Ду”, “Великий Гетсбі”).

1979 — Епіфаній, митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України.

1982 — Віра Брежнєва, українська співачка, екссолістка групи “ВІА Гра”.

Юлія Кравченко

Нагору