ЖИТТЯ

“Інтернатівський” сад, рух транспорту, весняний настрій: чим жив Переяслав рік тому

Яким був Переяслав цього дня рівно рік тому? Про що ми турбувалися та чому раділи?

Понад місяць триває повномасштабна війна, а ми, здається, вже починаємо забувати, що таке звичайне життя. Те, що було до 24 лютого, видається таким нереальним і простим. Пропонуємо вам згадати, чим жив Переяслав рівно рік тому – 25 березня 2021-го. Найпростіше це зробити, переглянувши публікації Інформатора за цей день.

У Переяславі змінили вимоги до громадського транспорту під час локдауну. 25 березня 2021 року в Переяславі переглянули обмеження “червоного” рівня епідемнебезпеки, запроваджені із 24 березня, які стосуються транспорту. Зокрема, змінили заборону на рух громадського транспорту з наповненістю не більше 50 відсотків посадкових місць. Із 26 березня у міських маршрутках дозволили заповнювати всі сидячі місця, стоячих пасажирів брати було заборонено.

Проїзд із Переяслава до Києва подорожчає. Ціна проїзду від Переяслава до Києва становила 60 гривень. Із 30 березня минулого року проїзд подорожчав до 75 гривень. Це пов’язано, зокрема, із посиленням карантинних обмежень, через які в транспорті могло бути зайнято лише 50 відсотків місць. Однак і зараз ціна не змінилася, хоча карантинних обмежень і немає.

У Переяславі вирубують “інтернатівський” сад: як до цього ставляться жителі міста. Голова міськради Переяслава Вячеслав Саулко тривалий час декларував з-поміж своїх планів будівництво великого сучасного спорткомплексу. Розміститися він має прямісінько на території так званого “інтернатівського” саду. Проте, якщо навіть зведення комплексу не трапиться, все одно сад вже тривалий час був занедбаний. Тож рік тому його почали розчищати від чагарників. Втім, багато переяславців негативно поставилися до цього.

Настала весна, пора палити? На Переяславщині все частіше трапляються займання трави. На початку минулої весни на Переяславщині сталося три пожежі трав’яного настилу. Приміром, 24 березня переяславський підрозділ ДСНС виїхав на гасіння пожежі біля кладовища на Підварках, загорання ліквідували успішно. Жителі Переяславської громади все частіше публікували фото підпалів трави у мережі Facebook. Такі випадки вони фіксували в Мазінках та Великій Каратулі. Журналісти Інформатора помітили велику ділянку спаленого лугу біля Стогніївського шляху у Переяславі.

What is Pereiaslav: вірусний відеотренд дістався й до нашого міста. Рік тому стрічки соцмережі Instagram наповнилися неймовірним відео із назвою “What is Ukraine”. Автор із креативом продемонстрував десятки найяскравіших місць нашої країни. Люди почали створювати подібні відео на різну локальну тематику: про міста, села, професії та навіть армію. Переяслав не став винятком. Інтернет-компанія XataNET створила відео “What is Pereiaslav”.

У вас досі немає весняного настрою? А в Переяславі вже цвітуть підсніжники. Здається, цьогоріч весняного настрою у нас не з’явиться до самого моменту перемоги. Однак торік у цей час життя починало вирувати: прокидалися комашки, пташечки та, звісно ж, дерева та квіти. У дворах з’являлися перші підсніжники, які, власне, і є ознакою настання весни.

Пам’ятайте, що скоро ми повернемося до звичного життя. Знову турбуватимемося через дрібниці. Знову радітимемо маленьким перемогам. Разом відбудовуватимемо країну. І ніколи не забудемо того, що проживаємо зараз.

Нагору