ЖИТТЯ

Що жителі Переяслава хочуть запитати у Вячеслава Саулка: відео

Вячеслав Саулко прозвітується перед переяславцями. Що вони хочуть у нього запитати?

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко протягом березня звітується перед жителями громади. Вже відбулись слухання у всіх старостинських округах. Настала черга переяславців – 27 березня о 16:00 звіт проведуть в онлайн-форматі. Журналісти Інформатора вирішили дізнатись, чи взагалі знають жителі міста про ці слухання та які б запитання поставили голові.

Загалом зібрали такі питання, які турбують містян:

  • Довести до ладу територію біля Вознесенського собору.
  • Довести до ладу набережну Альти.
  • Прибрати Трубіж та Альту.
  • Нестабільний графік автобусів.
  • Погані дороги.
  • Закриті дитячі садочки.
  • Реставрація історичних пам’яток.
  • Провести прибирання на вулиці Літописній.

Резонансу набуло те, що саме слухання у Переяславі міська влада вирішила провести у онлайн-форматі, хоча всі попередні були офлайн. Пояснили це тим, що у місті збереться багато людей, у випадку повітряної тривоги їх не зможуть забезпечити укриттям. Щодо цього ми провели опитування у нашому Telegram-каналі, у якому взяли участь майже 600 людей. 39% із них проголосували за те, що звіт у Переяславі необхідно провести офлайн, ще 39% взагалі байдуже на це, а 22% підтримують те, що він має бути у онлайні.

Інформатор поділяє думку громади, оскільки вважає, що можливість зібратись у Переяславі завжди реально знайти. Наш редактор написав про цю ситуацію цілу колонку, де максимально розлого аргументував нашу позицію. Подаємо невеличку частину (повний матеріал можна прочитати на Patreon).

“Так, міський голова взагалі міг не звітуватись у період воєнного стану. Але ж у сусідніх громадах голови звітуються – що б тоді ми подумали про свого “очільника”? Якби Саулкові та його свиті це було необхідно, то зібрали б у будь-якому місці максимальну кількість переяславців – можливість би знайшли. Тут же шукали виправдання. Та воно надто вже хитке.

Найпростіше зауваження – у переяславському будинку культури, де б мали відбутись слухання, досить часто проводять концерти, на які збирається повна зала людей. То чому там можна, а тут ні?

Наступне – от прямо зараз, коли я пишу ці рядки (22 березня – ред.), у Великій Каратулі тривають громадські слухання офлайн. Понад пів сотні людей зібралось у залі, Саулко на місці – все ок. А ще прямо зараз триває повітряна тривога. Чомусь ніхто не біжить до укриття. То у селі безпека людей менш важлива, аніж у місті?

А ще, коли в міській раді сумніваються у доцільності певного свого рішення, раджу просто заходити у соцмережі, радитись, читати коментарі. Ось кілька стосовно скасування слухань у Переяславі:

  • “Це неповага до громади, яка всадила його у високе крісло і надала повноваження мера міста. Звіт – це екзамен і завжди потрібно бути готовим до нього, а оцінку за нього поставлять виборці”;
  • “Було б бажання. А так тільки причини і відмазки”;
  • “Не звітується, бо крім спиляних дерев, немає про що звітувати. Як концерти проводити, то бомбосховища вистачає”.

Із цього можна зробити єдиний висновок – Саулко боїться або просто не хоче виходити до простих переяславців. У Дем’янцях та Гланишеві для нього влаштували “теплу ванну”. Проте він розуміє, що у Переяславі буде інакше. Тут багато лідерів думок, які опозиціонують йому, тут багато активістів, які поставлять максимально незручні запитання. Тут буде дуже неприємно. Якщо на сесіях міськради голова затикає роти своїм опозиціонерам, посилаючись на регламент, то тут цього зробити не зможе. Довелося б дискутувати, довелося б дивитись людям у вічі”.

Трансляцію слухань проведуть на YouTube-каналі proslav.info. Своє запитання ви можете поставити, перейшовши за посиланням.

Про попередні звіти Вячеслава Саулка у селах громади читайте у цих публікаціях:

Оксана Симоненко, Віталій Усик

Відео: Валентин Шеремет

Нагору