ЖИТТЯ

У Переяславі в музеї просто неба провели конкурс на кращий рецепт кулешу: як це було

У Переяславі у музеї просто неба провели день кулешу. Чим дивували присутніх?

29 квітня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини провели конкурс на кращий рецепт кулешу. Гостей частували смачненьким, проводили майстер-класи, продавали творчі вироби та збирали кошти для Збройних сил України. Інформатор розповідає як це було.

Ще в березні Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав” спільно з Департаментом культури та туризму Київської ОДА оголосили конкурс на найкращий рецепт кулешу. Участь можна було взяти вказавши назву команди та надіслати свій рецепт на пошту. Заявку на участь приймали до 20 квітня.

П’ять команд з найкращим рецептом презентували свій куліш на дегустації. Команда від Ташанської громади збирала кошти на рації для 1-го піхотного батальйону 3-0ї танкової бригади, у якій воював та загинув Герой Андрій Вітер, який на Покрову підіймав прапор біля храму Миколи Чудотворця у Чопилках та обіцяв після перемоги наварити козацького кулішу. Команда від місцевого університету збирала кошти для студентів, які захищають Україну. Всі інші команди також збирали кошти для Збройних сил України:

  • “Берегиня” (Студениківська ТГ) – куліш “Козацький по-Студениківськи”.
  • “Славні Хоцьківчани” (Циблівська ТГ) – куліш “Козацький”.
  • “Козацька Покрова в Чопилках” (Ташанська ТГ) – “Куліш Воїна”.
  • “Зроблено в Україні” (Заповідник “Переяслав”) – куліш “Мисливський”.
  • “Кулінарна майстерня Університету Григорія Сковороди в Переяславі” (УГСП) – куліш “Професорський”.

Оцінювали страви журі: Євгеній Самойленко – заступник директора Департаменті культури та туризму Київської обласної державної адміністрації, начальник управління туризму, Сергій Кваша – проректор з науково-педагогічної роботи розвитку Національного університету біоресурсів та природного користування України, Юлія Радіоненко – старший майстер за напрямком кухар-кондитер Державного професійно-технічного навчального закладу “Центр професійно-технічної освіти міста Переяслав, Микола Губочкін – провідний науковий співробітник науково-методичного відділу “Охорони культурної спадщини” Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”.

Оцінювали страву за трьома критеріями: технологія приготування, зовнішній вигляд та смак. Також присутні могли обрати “Куліш глядацьких симпатій”. Для цього в скриньку кидали свій “голос” за команду чий куліш сподобався найбільше. А спробувати частування можна було за донат для ЗСУ.

Один із членів журі Євгеній Самойленко поділився своїми враженнями: “В ці складні часи це не просто розваги, люди можуть відпочити душею і познайомитися з традиціями рідного краю, класичним рецептом кулешу, скуштувати його та підтримати таким чином Збройні сили України. Особисто для мене це дуже цікаво, тому, що ми і до війни намагалися розвивати гастротуризм на Київщині. А спробувати рецепт кулешу, який готують в цій місцевості було ще цікавіше, гарна ідея поєднати це з музеєм. Оцінювати було не просто, адже всі яскраво представляли свої страви, в кожного індивідуальний рецепт, і всі були дуже смачними”.

За підрахунками, найбільшу кількість голосів від гостей за “Куліш глядацьких симпатій” отримала команда “Зроблено в Україні”. Два третіх місця отримали команди “Славні Хоцьківчани” та “Кулінарна майстерня Університету Григорія Сковороди в Переяславі”. Два других місця поділили “Берегиня” та “Зроблено в Україні”. А переможцем стала команда “Козацька Покрова в Чопилках” із “Кулішем Воїна”.

Також на заході для гостей організували цікавий майстер-клас з плетіння соломою та різні тематичні фотозони. Частувань цього дня також було вдосталь, людей пригощали кулешем, варениками, салом, ковбаскою, солінням, різними закусками, настоянками та узваром. А на прилавках майстри та майстрині активно продавали різноманітні вироби переважно ручної роботи: іграшки, прикраси, посуд, свічки та сувеніри. Без музики теж не обійшлося, для відвідувачів виступав гурт ВІА “Радограй”.

Всіх пригощали кулішем

Можна було скуштувати різні страви

Журі конкурсу

Людей в музей завітало багато

Їжі та напоїв були на будь-який смак

Анна Кузьменко-Лебедівська

Команда “Зроблено в Україні” виграла в номінації “Куліш глядацьких симпатій”

На ярмарку можна було придбати намиста, браслети та сережки

Майстер-клас з плетіння соломою

Гурт “Радограй” виступав для присутніх

Нагадаємо, що у Переяславі на благодійному онлайн-аукціоні продали дитячих робіт на 14 тисяч гривень. Детальніше читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору