ЖИТТЯ

“Тут Шевченка почали називати батьком”: музей “Заповіту” в Переяславі справді унікальний та популярний

У Переяславі під час війни повноцінно працює музей “Заповіту” Тараса Шевченка. Чим він живе зараз?

Переяслав неформально вважають містом музеїв. Їх тут нараховується 23, але багато з них були зачиненими для відвідувачів спочатку через коронавірус, а потім через початок повномасштабної війни. Попри ці труднощі, музеї поступово відновлюють роботу. Серед них – і один з найпопулярніших – музей “Заповіту” Тараса Григоровича Шевченка, що на вулиці Шевченка, 8. Як він працює в умовах війни, що цікавого у ньому можна побачити, чим особливий та яка його історія, розповість Інформатор.

Коротка історія

Музей “Заповіту” Тараса Шевченка відкрили 18 квітня 2008 року. З 1954-го до 2004 року на його місці був історичний музей з двома залами, присвяченими постаті Тараса Шевченка періоду перебування його на Переяславщині. Письменник приїжджав у ці краї чотири рази у 1845-му та 1859 роках до Андрія Козачковського.

Музей “Заповіту” розміщується у будинку, який у 1820 році звів Осип Козачковський, ректор Переяславської духовної семінарії та настоятель Троїцької церкви. Протягом багатьох років він належав його синові Андрію Козачковському.

Ідея створення музею належала Борису Войцехівському. Він звернувся з цим до Михайла Сікорського. Був ініціатором різних заходів на Шевченківську тематику, таким чином зміг зібрати велику кількість експонатів, які й стали основою для музею.

Унікальність

– Музей “Заповіту” в Переяславі єдиний такого плану в Україні та за кордоном. Тут переплітаються різні історичні епохи. Це історія України від XV до початку XIX століття через призму творчості Тараса Шевченка. Саме у Переяславі в цьому будинку поет написав всім відомий вірш “Як умру, то поховайте”, який пізніше став відомий під назвою “Заповіт” і є наразі одним із символів боротьби за свободу та незалежність України. Тому цей музей є символічним і важливим не лише для переяславців, а й для кожного українця, – розповіла старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу музею Катерина Нагайко.

У музеї є 12 залів: 4 з них – “Переяслав історичний” через призму творчості Тараса Шевченка, 4 меморіальні – вітальня, покої для гостей, бібліотека та кабінет Андрія Козачковського, 3 літературні та одна виставкова зала. Проте наразі функціонує 8 залів – “Переяслав історичний” зачинений для відвідувачів, адже експонати заховані у фондах.

– Серед унікальних артефактів, які зараз гості музею не можуть побачити, але були раніше експоновані у музеї “Заповіту”, – справжня особиста шабля Богдана Хмельницького, єдина у своєму екземплярі, яка є в Україні, також особисті шаблі охорони гетьмана та Литовський статут, створений 1775 року, – зазначила Катерина Нагайко. – Також експонується унікальна річ – оригінал “Кобзаря” Тараса Шевченка, ілюстрований відомим художником Опанасом Сластіоном, виданий 1886 року. Ця книга вміщує надруковані твори оригінальною мовою та перекладені російською. Також ще один оригінальний “Кобзар”, виданий у 1896 році, ілюстрований художником Михайлом Мікешиним, який був особисто знайомий із Тарасом Шевченком, і після смерті поета, як зазначав сам художник, вважав своїм обов’язком опублікувати твори письменника разом зі спогадами сучасників.

Також розповіла, чим займався Тарас Шевченко на Переяславщині: “Коли приїхав до Переяслава вперше, то за дорученням Київської археографічної комісії мав замалювати архітектурні пам’ятки, які тут буде бачити. Так з-під його пера з’явилися картини “Вознесенський собор у Переяславі”, “Михайлівська церква у Переяславі”, “Церква Святої Покрови у Переяславі”, “Хрест Святого Бориса” та дві картини з однаковою назвою “Андруші”. Коли приїхав до Переяслава вдруге, написав поеми “Наймичка”, “Кавказ” та вступ до поеми “Єретик”. У селі В’юнище написав твір “І мертвим, і живим, і ненародженим”, “Маленькій Мар’яні”, “Минають дні, минають ночі”, “Три літа”, “Давидові псалми” та написав полотно “У В’юнищі”, перебував там у гостях у свого знайомого поміщика Степана Самойлова.

Сучасність

Катерина Нагайко показала одну з меморіальних кімнат музею – вітальню будинку Андрія Козачковського, де відтворений інтер’єр XIX століття, але не з тих речей, які тоді були в будинку.

– Саме в такій вітальні Андрій Осипович приймав гостей 19 серпня 1845 року з нагоди перебування Тараса Шевченка у Переяславі. Того дня зійшлися представники переяславської інтелігенції, читали вірші Шевченка, співали пісні під акомпанемент роялю. Надихнувшись такою атмосферою, сусід Козачковського Мартин Штерн вигукнув: “Батько, це дійсно батько!”. І саме з цього часу, за згадками, Тараса Шевченка почали називати батьком.

Катерина Нагайко наголосила, що у музеї традиційно експонують різні виставки. Щороку готують виставку “Шевченкіана” з фондової колекції НІЕЗ “Переяслав” для популяризації предметів, які пов’язані з постаттю Шевченка. Окрім того, часто виставляють картини художників як місцевих, так і з усієї України. Також тут проводять культорологічні заходи, зокрема, у період Шевченківських днів у березні або наприкінці грудня.

Зараз у виставковій залі музею діє виставка художніх робіт Світлани Леонтьєвої “Незлим тихим пензлем”. Також проводять благодійну виставку “Україна нескорена, сильна та вільна”. На ній представлені роботи митців з різних куточків України. Всі кошти з продажу передають волонтерській організації ГО “Серця Переяславщини” для забезпечення військових.

Катерина Нагайко зазначила, музей “Заповіту” – один із найпопулярніших у Переяславі. Під час повномасштабної війни ситуація трохи змінилася, проте майже щодня приходять відвідувачі. У музеї є аудіогід, тому кожен має можливість скористатися ним та почути всю необхідну інформацію.

Музей працює без вихідних із 9:00 до 17:00. Вхідний квиток для дорослих коштує 50 гривень, для дітей та пенсіонерів – 30. Екскурсії для дорослих – 120 гривень, для дітей – 80.

Вітальня ХІХ століття

“Кобзар” 1896 року

На Переяславщині Шевченко намалював багато картин

У музеї є 12 залів

Андрій Козачковський

Спальня

Музей працює щодня з 9:00 до 17:00

Пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку

На подвір’ї музею теж є на що подивитись

Акація, посаджена Шевченком

Нагадаємо, що в музеї просто неба у Переяславі провели конкурс на найкращий рецепт кулешу. Як це було, дізнавайтесь за посиланням.

Яна Малишко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору