ЖИТТЯ

Найкраще місце Переяславщини: ліс, парк чи кладовище – що оберете?

Яке найкраще місце Переяславщини? Визначать читачі Інформатора.

Цілий рік на сайті Інформатора щотижня виходили матеріали рубрики “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі Переяслава та сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району розповідали про місця, які їм подобаються найбільше. Загалом за цей час 53 людини згадали про 36 своїх улюблених місць. Про 10 локацій йшлося у кількох матеріалах, бо їх вподобав не один опитаний, а про 26 – розповідали по одному разу.

Тож тепер ми вирішили підбити невеличкі підсумки й разом визначити найкраще місце Переяславщини. Зробимо це за допомогою кількох голосувань у Telegram-каналі Інформатора. Буде кілька етапів:

  • Спочатку із 26 місць, які згадали по одному разу, визначимо п’ятірку найпопулярніших. Для цього проведемо 5 голосувань, у яких братимуть участь по 5 (в одному 6) локацій.
  • Потім ці 5 місць приєднаються до десятки тих, що згадувалися по кілька разів. Цю 15-ку ми розділимо на три п’ятірки для голосування і визначимо трійку суперфіналістів.
  • Найкраще місце Переяславщини визначиться у підсумковому голосуванні серед трьох претендентів.

У першому голосуванні перемогу здобув “Любокрай” (238 голосів).

Сьогодні презентуємо другу п’ятірку місць Переяславщини, які згадували по одному разу.

Урочище Гать біля Переяслава

Як дістатися? Потрібно їхати від Переяслава у бік Цибель. Не доїжджаючи до них 2-3 кілометри, буде поворот праворуч на дорогу із бруківкою. Їдемо нею аж до асфальтового покриття, а потім другий поворот праворуч у ліс і виводить до цього обриву в урочищі Гать.

Депутатка Переяславської міської ради Аліна Римар розповіла про це місце таке: “Там шикарні краєвиди, красива природа. Я взагалі люблю воду, для мене найкращий відпочинок – біля водойми. Можливо, через те, що я за знаком Зодіаку належу до водної стихії, вода для мене – джерело, з якого наповнююся енергією. У цьому місці мені спокійно, можна подумати про життя, помріяти, побудувати плани”.

Дамба на річці Трубіж у Переяславі

Як дістатися? Ця дамба розміщується на вулиці Гімназійній. Дістатись туди можна, йдучи від Гімназійної, 41 прямо вулицею, а через кілька будинків повернути праворуч.

Випускниця переяславського університету Владислава Ніколайчук зазначила: “Вода, яка бурхливо спадає вниз та нагадує маленький водоспад. Вона приколисує цим звуком, там можна відпочити душею. Також на цьому місці можна зробити естетичні фото. Таких світлин у мене було багато, але на старому телефоні, тому не збереглися”.

Стовп’язький ліс

Як дістатися? З Переяслава можна дістатись рейсовим автобусом, який туди ходить тричі на день, або “київською” маршруткою. Якщо їхати на авто, то це 10-15 хвилин. У селі треба їхати прямо, а там вже легко зорієнтуватись, як дістатись до лісу, бо його видно навіть з траси.

Журналістка Інформатора Яна Малишко сказала про це місце таке: “Для мене ліс – магічне місце, там зовсім інша енергетика. Коли там буваю, то відразу відчуваю спокій, розслабляюсь, відкидаю всі думки, абсолютна тиша, спів пташок, завжди розчиняюсь у цій атмосфері. Поблизу Дніпро, тому, гуляючи, можна вийти до його берега. Влітку, коли палить сонце, накупавшись, йти з Дніпра додому через густий ліс – суцільне задоволення. Також класно туди їздити на риболовлю, бо в самому лісі є ще маленьке озеро. Пам’ятаю, приїхали, я наловила відро риби, а ніхто й рибинки не спіймав. А ще там можна знайти багато різних квітів та назбирати малини”.

Заальтицьке та Підварське кладовища у Переяславі

Як дістатися? Заальтицьке кладовище розміщується в повороті ліворуч, не доїжджаючи до магазину “Дніпро” на вулиці Героїв Дніпра. Підварське – на виїзді з Переяслава у бік Яготина, праворуч, не доїжджаючи до ЗОШ №4 і Володимирського храму.

Випусковий редактор сайту Університету Григорія Сковороди у Переяславі та журналіст інтернет-видання ProSlav Максим Левченко розповів таке: “Кладовища – це місця спокою, які змінюються відповідно до погоди і сезону й де можна побути наодинці зі своїми думками, для мене вони є свідченнями історії цього краю: тут ось тобі, на Заальтицькому, Михайло Сікорський, а ось, далі алеєю – талановитий лікар Кім, який врятував силу-силенну життів у Переяславі і про якого чув добрі згадки. На Підварському серед інших лежать вже мої навчителі – професори Ярослав Потапенко та Микола Корпанюк. Кожен прожив своє життя не дарма, кожен лишив слід на землі.

Це я до того, що цвинтарі багаті на відомості і факти, здатні розбудити в тобі цікавість. Серед таких веселих цікавостей, приміром, чому ставлять такі високі пам’ятники циганам або ж людям “з 90-х”. Себто такі відвідини – то такий собі документально-речовий довідник, який дає тобі зрозуміти, які люди наповнювали це місто до тебе. Це зріз доль, які обірвалися за досить різних обставин. Навіть наука є, некрополістика – цікавлюсь нею трішки”.

Парк та пам’ятник Пресвятої Богородиці у Ташані

Як дістатися? Від Переяслава це село розміщується за 30-40 кілометрів. Коли заїжджаєш у Ташань, то до парку ведуть маленькі таблички-вказівники. З головної вулиці є поворот праворуч, після нього треба їхати прямо, нікуди не звертаючи. Щоб дістатись до пам’ятника Пресвятої Богородиці, заїжджаючи в село, не потрібно нікуди звертати – їдьте прямо повз сільську раду, там буде спуск вниз до пам’ятника.

Студентка філологічного факультету переяславського університету Анжеліка Степанковська поділилася: “Передусім пам’ятник Пресвятої Богородиці дуже красивий. Коли потрапляєш туди, то хочеться милуватись цим місцем. А для мене воно ще й має велике значення, тому що пам’ятник я вперше побачила зі своїм покійним дідусем. Тому для мене тепер це місце – повна асоціація з ним. А щодо Ташанського парку, то він просто дуже гарний. Через те, що його не особливо доглядають, там царює природа. Все заросло, але парк це ніяк не псує, а навпаки, прикрашає. Там є доріжки, якими можна прогулюватись, неначе у джунглях”.

Нагадаємо, що Інформатор також визначає найкращого футболіста Переяславщини у 2023 році. Хто потрапив до трійки претендентів та як їх підтримати, дізнавайтесь за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору