ЖИТТЯ

Найкраще місце Переяславщини: “Стара гребля”, базарна площа чи ліцей – що оберете?

Яке найкраще місце Переяславщини? Визначать читачі Інформатора.

Цілий рік на сайті Інформатора щотижня виходили матеріали рубрики “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі Переяслава та сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району розповідали про місця, які їм подобаються найбільше. Загалом за цей час 53 людини згадали про 36 своїх улюблених місць. Про 10 локацій йшлося у кількох матеріалах, бо їх вподобав не один опитаний, а про 26 – розповідали по одному разу.

Тож тепер ми вирішили підбити невеличкі підсумки й разом визначити найкраще місце Переяславщини. Зробимо це за допомогою кількох голосувань у Telegram-каналі Інформатора. Буде кілька етапів:

  • Спочатку із 26 місць, які згадали по одному разу, визначимо п’ятірку найпопулярніших. Для цього проведемо 5 голосувань, у яких братимуть участь по 5 (в одному 6) локацій.
  • Потім ці 5 місць приєднаються до десятки тих, що згадувалися по кілька разів. Цю 15-ку ми розділимо на три п’ятірки для голосування і визначимо трійку суперфіналістів.
  • Найкраще місце Переяславщини визначиться у підсумковому голосуванні серед трьох претендентів.

У першому голосуванні перемогу здобув “Любокрай” (238 голосів), у другому – Стовп’язький ліс (141), а у третьому – лісова дорога біля Дніпра (214).

Сьогодні презентуємо четверту п’ятірку місць Переяславщини, які згадували по одному разу.

Місток через Альту біля стадіону

Як дістатися? Дійти туди можна попід річкою від торгового центру “Магніт”. Ще можна йти з району вокзалу (вулиця Шкільна) також попід річкою.

Колишня журналістка Інформатора Оксана Симоненко розповіла про це місце таке: “Там дуже гарно, попри те, що міст уже старенький. Люблю стояти посеред мосту та дивитись на річку та будинки вдалині. Взимку річка замерзає, одного разу я зробила дуже гарне фото замерзлої води. Також я робила для Інформатора атмосферний репортаж вечірнього міста і саме на цьому мосту застала неймовірно красивий захід сонця, лебедів, які пропливали річкою, сутінки, які повільно покривають Переяслав. Люблю зупинятись і помічати те, чого інші просто не бачать”.

“Стара гребля”

Як дістатись? Розміщується цей етнокомплекс відпочинку на вулиці Літописній у Переяславі. А саме відразу за Борисоглібською площею біля річки Трубіж.

Начальниця управління з надання адміністративних послуг та державної реєстрації Ташанської сільської ради Катерина Степанчук розповіла таке: “Тут можна відпочити з дітьми. Скажімо, моїй доньці Поліні було цікаво поспостерігати за тваринками, які там живуть. Там є безкоштовний дитячий майданчик. Також можна скупатись у річці. Ми, щоправда, влітку не купались, а мій чоловік одного разу занурювався там в ополонку на Водохреще”.

Базарна площа у Ташані

Як дістатися? Базарна площа розміщується на горі неподалік від ЦНАПу. Потрібно їхати центральною дорогою села. Праворуч буде ЦНАП, а далі розгалудження шляху. Слід повернути ліворуч, проїхати метрів 200 і ось вже й ця площа.

Секретар Ташанської сільської ради Людмила Білоус зазначила: “Раніше на цій площі проводили базар, через Супій заходили торгові кораблі. Але зараз там просто луг із неймовірним краєвидом. Наші комунальники облаштували лавки, столик – таку невеличку зону відпочинку. Тому там можна добре провести час. Для мене це місце особливе своєю енергетикою, як кажуть, це місце сили”.

Ліцей-інтернат “Патріот”

Як дістатися? Ліцей розміщується на розі вулиць Шкільної та Михайла Грушевського у Переяславі.

Жителька села Дениси (Ташанська ТГ) Ірина Йосипенко розповіла: “У нас у Денисах була дев’ятирічна школа, але її закрили, коли я закінчила восьмий клас. Тому постав вибір: переходити до школи у Соснові чи навчатись у Переяславі. Мама наполягла, що потрібно навчатись у Переяславі та й знайомі із села, які там були, позитивно відгукувались про заклад. Тим паче, там можна було жити у гуртожитку. Там я познайомилась зі своїми подругами, з якими й досі добре спілкуємось. З двома із них стали кумами. І рівень знань там давали достатньо високий. Я навчалась непогано й отримала гарну основу для вступу в університет. Тож мама не прогадала, коли заохотила мене піти туди. Тоді цей ліцей ще не був військовим”.

Берег Альти у мікрорайоні Борисівка

Як дістатися? Їхати потрібно від КП в мікрорайоні Борисівка, на спуску з гірки після “телецентру ” перед мостом повернути праворуч, накатаною ґрунтівкою їхати метрів 500 і там буде місце для відпочинку.

Майстер АТ ” Київоблгаз” Богдан Юрчишин розказав: “З дитинства проводив тут час: як з батьками на “зелені свята”, так і з друзями купались у річці. Саме тут я спіймав свого рекордного карася – близько 700 грамів”.

Нагадаємо, що вболівальники та представники команд визначили найкращого футболіста Переяславщини у 2023 році. Ним став Павло Лисенко із “Переяслава”. Інтерв’ю із переможцем читайте за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору