ЖИТТЯ

На вулицях Переяслава досі бігають агресивні безпритульні собаки: як вирішуватимуть проблему

У Переяславі існує проблема з кількістю безпритульних вуличних собак. До редакції Інформатора останнім часом надходило чимало звернень щодо ворожої та агресивної поведінки цих тварин.

У листопаді в Переяславі з’явився постійний притулок для бродячих собак, який розміщується на вулиці Суворова, що в мікрорайоні Підварки. Ним опікується громадська організація “У добрі руки”. Відомо, що міська рада виділила організації 200 тисяч гривень на нові вольєри. А нещодавно активісти ще й виграли грант на понад 30 тисяч гривень для облаштування притулку.

Але на небезпечних собак надалі скаржаться жителі Переяслава. 24 січня нам на пошту надійшло повідомлення від жінки, яка зіткнулася з агресивною твариною особисто: “Біля мого ж під”їзду на вулиці Покровській на мене напала велика руда собака, яка була дуже агресивною і намагалась мене звалити на землю та кусала. Я вийшла із-за кутка свого під’їзду, коли вона вибігла від універмагу і побігла до мене, гавкаючи. Намагалась вкусити і кігтями дряпати, розірвала верхній одяг. Здавалося б, центр міста, посеред білого дня. Це жах, страшно ходити в історичному центрі, і ситуація не краща по всьому місту”.

Інформатор провів опитування у своєму Telegram-каналі. Ми поцікавилися, чи стикалися переяславці з нападами бродячих собак. Менш ніж за дві години проголосували майже двісті людей, з яких понад половина (89 людей) відповіла “так”.

Інформатор провів опитування

Як у Переяславі борються з чисельністю вуличних агресивних собак, ми запитали в голови ГО “У добрі руки” Тетяни Чеботарь.

– Ми знаємо, що є така серйозна проблема. Зараз чекаємо нормальної погоди (це буде навесні), щоби побудувати вольєри, на які нам міськрада виділила 200 тисяч гривень. Чому так довго? Через те, що там потрібно заливати бетон. Ми не можемо це робити, коли стоїть морозна погода. По-перше, потрібно дуже багато грошей, по-друге, така робота не буде проведена правильно та якісно, – розповідає Тетяна Чеботарь.

Зараз для тварин у притулку просто немає місця. Тетяна Чеботарь наголосила, що агресивного пса з вулиці Покровської обов’язково заберуть. Вона зазначила, що цю тварину слід буде тримати на прив’язі.

– За законом на одну собаку має бути 8 квадратних метрів. У нас навіть 30 сантиметрів немає! Ми виграли грантові 30 тисяч гривень на два вольєри. 200 тисяч від міської ради дали на 11 вольєрів. Грубо кажучи, в нас буде ще 13 вольєрів. Я людям пояснюю, що це питання вирішуватиметься. Раніше ми займалися тільки стерилізацією, зараз вже розуміємо, що жителям міста теж треба йти назустріч – ми позабирали дуже багато агресивних собак із території міста, – пояснює очільниця ГО “У добрі руки”.

Нагадаємо, що раніше ми публікували фоторепортаж, у якому можна побачити, яким Переяслав здається для безпритульних тварин. Він для них страшний та небезпечний.

Юлія Кравченко

Нагору