ЖИТТЯ

Подруги, радіо, презервативи та кінокамери: чим ще відоме 13 лютого

13 лютого у світі відзначають багато свят. Наприклад, День шлюбу та День презерватива.

Інформатор розповідає деталі.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день радіо — свято, що відзначають щорічно 13 лютого з ініціативи Іспанії. Свято проголосили на 36-й Генеральній конференції міжнародної організації ЮНЕСКО від 3 листопада 2011 року. Дату святкування 13 лютого вибрали тому, що саме в цей день у 1946 році вперше вийшло в ефір “Радіо ООН”, яке проводило мовлення зі штаб-квартири ООН.

Всесвітній день шлюбу. Свято з’явилося у 1983 році в Америці. Ініціаторами створення Дня шлюбу стали декілька сімейних пар зі штату Луїзіана. Вони у 1981 році запропонували місцевій владі створити релігійну програму задля покращення шлюбних стосунків, порадивши зробити її в День святого Валентина, тобто 14 лютого. Організація Worldwide Marriage Encounter підтримала ідею Всесвітнього дня шлюбу, але змінила дату проведення на другу неділю лютого.

Міжнародний день презерватива. Подія доволі молода, вперше її відзначили у 2007 році. Датою святкування обрали 13 лютого, аби нагадати людству напередодні Дня святого Валентина про важливість безпечного сексу. Обізнаність про презерватив та його використання вкрай важлива, бо він вважається найдієвішим та найдоступнішим засобом для захисту від статевих інфекцій та незапланованої вагітності.

День народження кінокамери, яку запатентували брати Огюст та Луї Люм’єр у 1895 році. Першу кінокамеру винахідники назвали сінематографом. Сінематограф брати Люм’єр створили на основі кінескопу (виріб Томаса Едісона), який дозволяв дивитись кіно через маленьке віконце. Користуватись кінескопом могла лише одна людина, брати ж прагнули зробити прилад для масового споглядання фільмів. Крім проєкції, сінематограф спроможний знімати та копіювати.

День подруг або Міжнародний день жіночої дружби. У цей день подруги у всьому світі збираються разом, влаштовуючи посиденьки. Історія святкування починається із американської комедії під назвою “Парки та зони відпочинку”. Прем’єрний показ серіалу був у 2009 році на телебаченні.

Іменини сьогодні святкує Микита, Віктор, Ілля та Іван.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1895 — брати Луї й Август Люм’єр створили перший кінопроєктор.

1898 — першою жертвою наїзду автомобіля став Генрі Ліндфілд із Брайтона (Велика Британія).

1917 — у Великій Британії уряд дозволив жінкам бути водіями таксі.

1942 — розпочався примусовий вивіз українського населення з окупованих територій на роботи до Німеччини.

1956 —в Антарктиді відкрили першу радянську наукову станцію “Мирний”.

1959 — до продажу надійшли перші ляльки Барбі.

1960 — відбулося перше випробування французької атомної бомби в Сахарі.

1981 — в “Нью-Йорк Таймс” опублікувалиа найдовше речення — з однієї тисячі двохсот вісімдесяти шести слів.

1991 — авіація США завдала удару по можливому іракському командному пункту в Багдаді. Як виявилось, це було звичайне бомбосховище, де перебували жінки, діти, люди похилого віку. Загинули близько чотирьох сотень людей.

1992 — Уганда визнала незалежність України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1923 — Чарльз Елвуд Єгер (помер у 2020), американський льотчик-випробувач, перша людина, що перевищила швидкість звуку в горизонтальному польоті.

1974 — Роббі Вільямс, британський співак.

1979 — Міна Суварі, американська кіноактриса.

Юлія Кравченко

Нагору