ЖИТТЯ

Найкраще місце Переяславщини: університет, стадіон чи оглядовий майданчик – що оберете?

Яке найкраще місце Переяславщини? Визначать читачі Інформатора.

Цілий рік на сайті Інформатора щотижня виходили матеріали рубрики “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі Переяслава та сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району розповідали про місця, які їм подобаються найбільше. Загалом за цей час 53 людини згадали про 36 своїх улюблених місць. Про 10 локацій йшлося у кількох матеріалах, бо їх вподобав не один опитаний, а про 26 – розповідали по одному разу.

Тож тепер ми вирішили підбити невеличкі підсумки й разом визначити найкраще місце Переяславщини. Зробимо це за допомогою кількох голосувань у Telegram-каналі Інформатора. Буде кілька етапів:

  • Спочатку із 26 місць, які згадали по одному разу, визначили п’ятірку найпопулярніших. Для цього провели 5 голосувань, у яких взяли участь по 5 (в одному 6) локацій. У першому голосуванні перемогу здобув “Любокрай” (238 голосів), у другому – Стовп’язький ліс (141), у третьому – лісова дорога біля Дніпра (214), у четвертому – місток через Альту біля стадіону (164), а у п’ятому – центральна площа Переяслава (257).
  • Ці 5 місць приєдналися до десятки тих, що згадувалися по кілька разів. Цю 15-ку ми розділили на три п’ятірки для голосування і визначимо трійку суперфіналістів.
  • Найкраще місце Переяславщини визначиться у підсумковому голосуванні серед трьох претендентів.

Сьогодні презентуємо першу півфінальну п’ятірку місць Переяславщини.

Оглядовий майданчик у Циблях

Як дістатися? Звертайте із траси Бориспіль-Дніпро у Циблі і їдьте головною дорогою села до крайнього об’єкту. Там і буде праворуч оглядовий майданчик.

Це місце вважають найкращим на Переяславщині троє із опитаних нами людей. Зокрема, краєзнавець Микола Богатир сказав про нього таке: “Воно якимось чином магнетичне. Там дуже велика оглядовість – можна побачити дим від Трипільської ТЕС в Українці і водночас місто Канів. Тобто з одного місця видно і Черкаську область, і Обухівщину. Плюс Трахтемирівські гори, які описував Шевченко, мальовничий захід сонця… Та навіть без заходу там багато цікавого”.

Стадіон імені Валерія Лобановського у Переяславі

Як дістатися? З вулиці Шкільної туди можна доїхати, звернувши на Грушевського, або ж прогулятися попід Альтою поляною, де раніше був так званий “інтернатівський сад”. А з головної вулиці міста – Богдана Хмельницького – також дістатись нескладно: знову ж таки слід звернути на Грушевського і через якихось 200 метрів під’їхати до самісінького центрального входу.

Його вподобали двоє опитаних. Редактор Інформатора Віталій Усик зазначив: “Смартфон щомісяця надсилає мені статистику, де у цей період я найчастіше бував. Навесні та влітку – це традиційно офіс Інформатора та переяславський стадіон. Тут у теплу пору року буваю мало не щовечора – на пробіжках. А у вихідні – на матчах чемпіонату Переяславщини з футболу. І від того, й від іншого я неймовірно кайфую, тому й саме це місце викликає теплі почуття. І коли мені хочеться десь побути наодинці, стадіон стає чудовим варіантом. Адже більшість часу (не у теплі літні вечори та суботні дні, коли проводять чемпіонат) людей тут практично немає. Його занедбаний вигляд у такі моменти тільки додає відповідної атмосфери”.

Місця біля музею просто неба

Як дістатися? Можна двома шляхами: перший – через вулицю Золотоніське шосе, потім повернути праворуч до музею просто неба; другий – через велосипедну і пішохідну доріжку (потрібно йти від Борисоглібської площі в бік “Старої греблі”, після цього ви йтимете прямо і спуститесь до місця, де паркують автівки. Там, не звертаючи до входу в музей просто неба, йдете вгору доріжкою попід музеєм. Так ви вийдете до його центрального входу).

Вчителька англійської мови із Переяслава Ірина Бабкіна розповіла про верхівку яру перед курганом біля музею просто неба, а голова федерації футболу Переяславщини Владислав Столяренко – про березову алею. Столяренко сказав таке: “Це місце прекрасне у всі пори року. Навесні – коли дерева тільки починають “пробуджуватись”. Влітку, коли листя стає зеленим, дерева утворюють напівтунель, через який їхати – суцільне задоволення. Восени можна милуватись тунелем, який набуває багряно-помаранчевих фарб. Не доїжджаючи алеєю до музею 50 метрів, повертаючи праворуч і трохи прогулявшись пішки, можна піднятись на крутий схил висотою близько 15 метрів. Звідти відкриється чудовий вид на луг, а Переяслав буде як на долоні”.

ЛІСОВА ДОРОГА БІЛЯ ДНІПРА

Як дістатися? Це дорога через ліс від дамби із виїздом на Стовп’яги (Дівичківська ТГ). Якщо їхати з автостанції, потрібно звернути у бік Трубайлівки і рухатись до пляжу Дніпра. Там напроти зупинки є поворот праворуч, звідти починається ця асфальтована дорога.

Переяславець, колишній студент Університету Григорія Сковороди в Переяславі Андрій Болілий зазначив: “Я дуже люблю їздити автомобілем. Багато де побував. Це одна з неймовірно класних доріг для прогулянок навіть пішки чи на велосипеді. Робив там кілька відеозйомок. Там дуже класна атмосфера, особливо взимку або влітку. Круто, коли йдеш і чуєш кожен звук, ритм природи – спів пташок, тріск дерев, які гойдаються від вітру. А також там дуже гарний захід сонця, все починає наливатись червоним”.

Територія переяславського університету

Як дістатися? Університет Григорія Сковороди у Переяславі розміщується на вулиці Сухомлинського, 30. Він має два навчальні корпуси, три гуртожитки та красиву територію так званого студмістечка.

Це місце відзначили троє людей. Переселенка з Луганської області Оксана Александрова розповіла: “Мені дуже подобається університет, я закохалася в це місце. Коли туди потрапила, подумала: “Боже, яка краса”. Ходила до нього через місточок та поле (Стогніївський шлях), то ще більше сподобалося. Подумала, що це якесь окреме містечко в Переяславі, адже там і гуртожитки є. Територія і сам заклад дуже чисті, красиві та охайні. Читальний зал мені сподобався, думаю, треба обрати час і ще раз прийти туди”.

Нагадаємо, що 10 листопада до Переяслава приїздив громадсько-політичний діяч Олег Симороз. Про що він розповідав, читайте за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору