ЖИТТЯ

Найкраще місце Переяславщини: центральна площа, берег Дніпра чи парк Шевченка – що оберете?

Яке найкраще місце Переяславщини? Визначать читачі Інформатора.

Цілий рік на сайті Інформатора щотижня виходили матеріали рубрики “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі Переяслава та сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району розповідали про місця, які їм подобаються найбільше. Загалом за цей час 53 людини згадали про 36 своїх улюблених місць. Про 10 локацій ішлося у кількох матеріалах, бо їх вподобав не один опитаний, а про 26 – розповідали по одному разу.

Тож тепер ми вирішили підбити невеличкі підсумки й разом визначити найкраще місце Переяславщини. Зробимо це за допомогою кількох голосувань у Telegram-каналі Інформатора. Буде кілька етапів:

  • Спочатку із 26 місць, які згадали по одному разу, визначили п’ятірку найпопулярніших. Для цього провели 5 голосувань, у яких взяли участь по 5 (в одному 6) локацій. У першому голосуванні перемогу здобув “Любокрай” (238 голосів), у другому – Стовп’язький ліс (141), у третьому – лісова дорога біля Дніпра (214), у четвертому – місток через Альту біля стадіону (164), а у п’ятому – центральна площа Переяслава (257).
  • Ці 5 місць приєдналися до десятки тих, що згадувалися по кілька разів. Цю 15-ку ми розділили на три п’ятірки для голосування і визначимо трійку суперфіналістів. До неї вже потрапили місця біля музею просто неба (238 голосів).
  • Найкраще місце Переяславщини визначиться у підсумковому голосуванні серед трьох претендентів.

Сьогодні презентуємо другу півфінальну п’ятірку місць Переяславщини.

Сквер “Серце Переяслава”

Як дістатися? Сквер “Серце Переяслава” розміщується між Вознесенським собором та його дзвіницею у центрі міста.

Це місце відзначили четверо людей. Медсестра переяславської лікарні Тетяна Дудка розповіла про нього таке: “Воно викликає у мене захоплення, вражає своєю красою як і вдень, так і ввечері. Там завжди збирається багато людей, можна навіть зустріти знайомих, з якими давно не бачились, та гарно провести час. Особливо там варто побувати влітку, коли відкривають фонтан”.

Берег Дніпра

Як дістатися? До Дніпра курсує автобус під номером 35. За день туди можна доїхати 6-7 разів всього за 10 гривень.

Про Дніпро, яке протікає повз Переяслав, згадали четверо людей. Начальник відділу культури і туризму Переяславської міськради Валентин Шуткевич зазначив: “З берегів Дніпра на центральному пляжі або ж біля насосної станції відкривається чудовий краєвид на гору Батура. Там можна подихати свіжим повітрям та відпочити. Для мене це місце сили, де я відволікаюсь від міської метушні, натомість поєднуюсь з природою і черпаю енергію. З боку табору “Славутич” ви зможете поспостерігати чудовий захід сонця”.

Парк імені Тараса Шевченка у Переяславі

Як дістатися? Парк розміщується в центрі міста, межує з центральною площею. На його території побудований Центр культури та мистецтв.

Це місце сподобалося двом із наших респондентів. Студентка Університету Григорія Сковороди в Переяславі Катерина Подольня розповіла: “З початком повномасштабного вторгнення був дуже тривожний період. Коли тато пішов на фронт, я з мамою приходила сюди відпочити та відновити сили, бо це місце дуже надихає. Згодом гуляли тут із друзями, бувало, і сама приходила, читала книги, насолоджувалася атмосферою затишку, що довкола”.

ЦЕНТРАЛЬНА ПЛОЩА ПЕРЕЯСЛАВА

Як дістатися? Від автостанції курсує багато автобусів у напрямку центральної площі. Вам потрібна зупинка “Парк Шевченка”.

Студентка переяславського університету Марія Грудевич розповіла про це місце таке: “Особлива ця площа передусім своєю великою історією. Переяслав насичений сильними подіями, хоча з 1961 року тут стояв пам’ятник, що символізував неприпустиме – ”Переяславську раду” 1654 року. Символічно, що саме перед повномасштабним вторгненням, 22 лютого, на громадських слуханнях проголосували за його знесення, а 7 липня 2022 року його прибрали. Також це місце особливе тим, що тут відпочиває досить багато людей: підлітки виконують трюки на велосипедах, сім’ї гуляють з дітьми, друзі збираються компаніями. В центрі міста є заклади, де можна смачно перекусити”.

“Алея слави” у Переяславі

Як дістатися? Ця алея пролягає на проспекті Червоноармійців, 2 (зараз вулиця Покровська), навпроти заводу “Костал”.

Цю місцину відзначили двоє опитаних нами людей. Переяславець, студент Київського університету культури, контент-редактор ЗМІ Дмитро Кусай зауважив: “Там можна побути наодинці. На відміну від парків чи скверів, там практично немає дерев, значно менше людей. І навіть якщо збирається з десяток людей, то за рахунок великої площі тисняви не відчувається. Словом, достатньо простору і якось легше дихається. Влітку після восьмої вечора з цієї алеї відкривається неймовірний вид на небо перед заходом сонця, адже поруч немає високих будівель. Тому в цей період я найчастіше там буваю”.

Нагадаємо, що у бібліотеці Переяслава до Дня пам’яті жертв голодоморів відкрили виставки ляльок-мотанок та книг цієї тематики. Деталі – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору