ЖИТТЯ

“Зустріч” майбутнього, гирьовий турнір та Матвієнко замість Присіч: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього рятувальники гасили житлові будинки, а правоохоронці затримували злодіїв. У міській раді Олександр Матвієнко замінить Ірину Присіч, а у молодіжному центрі “Зустріч” розпочали ремонт. Також переяславці святкували Хелловін та ходили на цікаву виставу. Було і декілька спортивних змагань. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІЛИ ЖИТЛОВІ БУДИНКИ

Цього тижня на Переяславщині рятувальникам доводилося гасити загоряння житлових будинків.  31 жовтня вночі у селі Мазінки (Переяславська ТГ) на вулиці Левадській загорівся житловий будинок. За годину пожежу ліквідували. Вогонь знищив будинок. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня загорівся будинок у селі Пристроми (Студениківська ТГ) на вулиці Травневій. На місці події працювало відділення з Переяслава та з Березані. Вогонь пошкодив перестінок кімнати, але будинок врятували. Ніхто не постраждав.

НА БОРИСПІЛЬЩИНІ ЧОЛОВІК У ЛІСОСМУЗІ ЗҐВАЛТУВАВ ЖІНКУ

Поліція затримала 62-річного чоловіка з Чернігівщини, який у селі Кучаків (Бориспільська ТГ) зґвалтував жінку. Сталося це у лісосмузі поблизу залізничних колій. 50-річна місцева жителька прямувала на залізничну станцію, у цей час до неї ззаду підійшов зловмисник. Під погрозою застосування насильства нападник зґвалтував її.

Правоохоронці затримали підозрюваного та помістили до ізолятора тимчасового тримання. За фактом зґвалтування слідчі повідомили йому підозру (ч. 1 ст. 152 ККУ). Подальшу його долю вирішить суд.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ 74-РІЧНИЙ ЧОЛОВІК СКОЇВ САМОГУБСТВО

31 жовтня у селі Хоцьки (Циблівська ТГ) чоловік 1949 р.н. скоїв самогубство. Він повісився на горищі свого будинку. Передсмертної записки не залишив.

Тіло виявив брат загиблого. Ознак насильницької смерті не було. Причини самогубства невідомі. Відомо лише, що чоловік був онкохворим та раніше вчиняв спроби самогубства.

Тіло направили на судово-медичну експертизу. За цією справою відкрили кримінальне провадження за статтею 115 (Самогубство).

ОЛЕКСАНДР МАТВІЄНКО СТАНЕ ДЕПУТАТОМ МІСЬКРАДИ ЗАМІСТЬ ІРИНИ ПРИСІЧ

Олександр Матвієнко стане депутатом Переяславської міської ради від партії “Слуга народу” у виборчому окрузі №4. Він замінить Ірину Присіч, яка 19 жовтня достроково склала свої повноваження. Постанову про реєстрацію Матвієнка оприлюднили на офіційному сайті міської ради 1 листопада.

Ірину Присіч у депутатському корпусі мав замінити наступний за черговістю кандидат на виборах 2020 року. Ним був Олександр Матвієнко.

Згідно із даними сайту міської ради, Матвієнко передусім працюватиме із жителями таких вулиць Переяслава: Богуна, Героїв Дніпра: 40-178, Губаря, Дібровна, Каранська, Івана Коваленка, Кравченка, Кузнєцова, Низинна, Новоселицька, Правика, Прибережна, Притрубіжна, Святкова, Степова, Хуторянська, Чубинського, Яблунева, провулок Губаря.

Олександр Матвієнко народився 23 серпня 1961 року. Працює на посаді начальника відділу ведення державного реєстру виборців міськради Переяслава. Раніше був депутатом Переяславської міської ради кількох скликань, журналістом у виданні “Діловий Переяслав”. Він – член Національної спілки письменників України, відомий на Переяславщині письменник.

ПЕРЕЯСЛАВІ ВИТРАТЯТЬ ПОНАД 200 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ НА САДЖАНЦІ ДЕРЕВ

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 20 жовтня до 3 листопада оголосили 3 тендери. Також ми дізналися, яка ситуація із раніше оголошеними тендерами.

Прийом пропозицій – із 20 до 30 жовтня. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. На послуги з вивезення 160 кубічних метрів твердих побутових відходів університет спочатку готовий був витратити 33 тисячі 560 гривень. Однак скасував тендер і відразу оголосив новий такий же, але на суму 35 тисяч 560 гривень. Його виграло ТОВ “Переяслав Буд”, яке зробило пропозицію 35 тисяч 554 гривні 56 копійок. Має вивозити сміття до кінця року.

Із 23 до 31 жовтня. Замовник – КП “Переяславське ВУКГ”. На 70 саджанців туї західної “Смарагд” та 30 саджанців клена сріблястого передбачили 247 тисяч 004 гривні. ТОВ “Голландські троянди” із Кременчука запропонувало поставити товар до 14 листопада за 208 тисяч 056 гривень і стало переможцем тендеру.

До слова, на жовтневій сесії міської ради мер Переяслава Вячеслав Саулко розповів депутатам, що біля набережної Альти планують висадити кленову алею пам’яті. Гроші на це виділені із екологічного податку, їх не можна витратити ніяк, окрім як відновлення довкілля.

У МОЛОДІЖНОМУ ЦЕНТРІ “ЗУСТРІЧ” У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВОДЯТЬ РЕМОНТ ЗА ГРАНТОВІ КОШТИ

21 вересня у молодіжному центрі “Зустріч”, який розміщується у першому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв на вулиці Сковороди, 81, розпочався ремонт. Його планують завершити за три місяці. Детальніше про хід робіт Інформатору розповів депутат міської ради Переяслава, засновник молодіжного центру Андрій Іващенко.

12 квітня оголосили конкурс на надання ремонтних послуг для приміщень Переяславського центру культури від програми “Мріємо та діємо”, що реалізується IREX за фінансової підтримки USAID. Влітку грантодавці провели тендер, завдяки якому відібрали виконавця робіт – компанію SAN SYSTEMS DEVELOPMENT із Києва. Загальна вартість ремонту – 47 тисяч 356 доларів. Із них 45 тисяч 836 доларів – грантова допомога від програми USAID, півтори тисячі доларів – із міського бюджету Переяслава.

Іващенко зазначив, що грантодавець дуже серйозно ставиться до питання інклюзивності центру, тобто доступності його для всіх верств населення, зокрема, людей з інвалідністю. Тож виконавці переробляють пандус та туалетні кімнати, аби вони відповідали чинним нормам, змінюють ширину дверних отворів, щитову, модернізують систему опалення. Відповідно до вимог, переробляють систему освітлення та кондиціонування. Також з’явиться окреме приміщення для смартофісу та спеціальне приміщення для роботи команди і консультативних занять, зокрема із психологом, чи кар’єрного консультування, які передбачають усамітнення.

У молодіжному просторі з’являться нові меблі та обладнання: ноутбуки, планшети, фотоапарат, кавомашина, кулер і навіть холодильник, які, відповідно до іншої грантової угоди, вже завезені. Їхня загальна вартість становить близько 700 тисяч гривень. “Свого часу ми проводили опитування, спілкувалися з молоддю, яким вони собі бачать центр, що у ньому має бути. На основі цього готували запит щодо обладнання. Меблі намагалися скомпонувати відповідно до дизайну, який створений у процесі саме реалізації цього проєкту. Але, думаю, врахувати всього, напевно, ми не змогли, тому доведеться десь щось іще модернізувати, коли центр буде обживатися”, – сказав Іващенко.

РУСЛАН ГОРОВИЙ У ПЕРЕЯСЛАВІ РОЗПОВІВ ПРО ТВОРЧІСТЬ, КІНО ТА ВОЛОНТЕРСТВО

1 листопада до Університету Григорія Сковороди в Переяславі в рамках проєкту “Відкритий університет” завітав Руслан Горовий, український письменник та журналіст, співзасновник видавництва “ТаТиШо”, автор відомого проєкту “Служба розшуку дітей”, режисер-документаліст, волонтер, засновник мистецького проєкту “Так працює пам’ять”, музикант та поет.

Руслан Горовий розповів, що народився у місті Конотоп, що на Сумщині. Зараз там живе його матір та поховані всі рідні. Поділився, що колись пообіцяв своєму дідові по матері, який був із Київщини і не зміг через Радянський Союз там жити, бо сім’ю винищили, що поверне рід на його Батьківщину. Тож Горовий розпочав своє життя у Києві, де створив сім’ю та кар’єру.

“Коли я хотів знімати кіно, то воно було у великій зажурі після розпаду Радянського Союзу. Хлопці з Конотопу казали: “Яке кіно? Іди в трамвайний парк білети продавати”. Коли я вже мав Заслуженого журналіста від Віктора Ющенка, ще навіть не мав закінченої вищої освіти. Проте за освітою я режисер-документаліст, зараз головний режисер телекомпанії “Магнолія-ТВ”. Журналістика, режисура, книги – це все побічні речі, найбільше, чим я зараз займаюсь, – це допомогою тим, хто цього потребує”, – розповів Горовий.

ХЕЛЛОВІН У ПЕРЕЯСЛАВІ. ЯКИЙ ВИГЛЯД МАЛО МІСТО У “НАЙСТРАШНІШИЙ ДЕНЬ” РОКУ?

У ніч проти 1 листопада світ відзначає найстрашніше свято року – Хелловін. Найгучніше його святкують у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії. В Україні воно набуло більшого поширення після здобуття незалежності. Найбільше цього дня чекають діти, адже саме до Хелловіну вулиці міст заповнюються казковою атмосферою. Люди вбираються у цікаві образи, роблять макіяжі, а головним атрибутом дійства є гарбуз, що має назву “Світильник Джека”.

Навіть у складні воєнні часи жителі Переяслава також долучаються до святкувань, готуючи тематичні композиції та образи.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОКАЗАЛИ ВИСТАВУ “НА ПЕРШІ ГУЛІ”

27 жовтня у Переяславському центрі культури та мистецтв відбулася вистава за мотивами п’єси Степана Васильченка “На перші гулі” від народного аматорського театру будинку культури села Пологи-Вергуни (Ташанська ТГ). Режисеркою стала Лідія Івахненко. З одну годину актори продемонстрували веселу історію та чудову сценічну майстерність. Подія зібрала чимало поціновувачів театрального мистецтва.

Сюжет розгортається у звичайному українському селі. Перед глядачами постав яскравий зразок невимушених комедійних ситуацій, дотепних жартів, народних пісень, прислів’їв та приказок від місцевих жителів. Історія розповідає про українську сім’ю, та як батьки не хочуть випускати свою доньку Олену “на колодки” – гуляння із музикою, піснями та танцями, на що дівчина дуже ображається, адже всі її однолітки вже давно ходять гуляти, а з неї починають насміхатися.

Та ніколи не буде так цікаво, як із любовною лінією про парубка, який залицяється до молодої дівчини. Тимоша – моторний та жартівливий хлопець, чекає на Олену та всілякими хитрощами намагається витягти її з хати, кожного вечора навідується до її двору, чим починає надокучати родині. Її батьки Савка та Василина проти таких ранніх гулянь, тож вони всіляко намагаються перешкоджати молодим. Так розпочинаються їхні чвари, суперечки та бійки. Проте все це виглядало комічно та повеселило глядачів.

Після завершення вистави за лаштунками журналістка Інформатора поспілкувалась із акторкою Тетяною Одинець (Василина):

– У нас же завжди немає часу, то городи, дві корови у мене, хазяйства вистачає. На репетиції збиралися один-два рази на тиждень, як виходило, бо знаєте, у кожного в селі свої справи та проблеми, не завжди і час був.

– Коли у нас звільнився колишній режисер Павло Кузьмович, і новим став Олександр Кравченко, тоді мене запросили до них у театр, і так акторством я займаюся вже близько двадцяти років. Я завжди стараюся виконувати яскраві та запальні ролі, зазвичай мені такі і дають. Ми навіть два рази з іншим колективом їздили у музей Пирогово, нас туди запросили, я там грала уривок цієї вистави. “На перші гулі” плануємо поставити ще у вдома, в селі, бо там ніхто ж ще не бачив.

У ПЕРЕЯСЛАВІ НА ГИРЬОВОМУ ТУРНІРІ НАЙКРАЩИМИ СТАЛИ СПОРТСМЕНИ ІЗ ПОЛТАВЩИНИ

28 жовтня у спортзалі університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся шостий всеукраїнський турнір з гирьового спорту “Переяславська осінь” пам’яті почесного працівника фізичної культури та спорту України Бориса Сонька. У ньому взяли участь 58 спортсменів та спортсменок із різних областей країни. Змагались у п’яти категоріях. Виконували вправу “гвардійський ривок”: протягом 12 хвилин чоловіки підіймали 24-кілограмову гирю, а жінки – 16-кілограмову. Дозволено змінювати руку необмежену кількість разів.

Серед чоловіків у ваговій категорії до 73 кілограмів перемогу здобув майстер спорту міжнародного класу Олександр Свириденко із Полтавщини (304 підйоми). Друге місце посів майстер спорту Юрій Голота із Київщини (294), третє – майстер спорту Євген Остапчук із Полтавщини (286).

У категорії до 85 кілограмів серед чоловіків трійка лідерів має такий вигляд: перше місце – Заслужений майстер спорту Олег Коломієць із Полтавщини (321 підйом), друге – Заслужений майстер спорту Ігор Гавришко із Полтавщини (318 підйомів), третє – майстер спорту Олександр Цибулько із Полтавщини (307).

Серед чоловіків понад 85 кілограмів найкращий результат показав майстер спорту міжнародного класу Геннадій Тимофєєв із Кіровоградщини (324). Друге місце посів кандидат у майстри спорту Валерій Коломієць із Полтавщини (322), а третє – майстер спорту Володимир Кукльківський із Києва (311).

У ваговій категорії до 63 кілограмів трійку лідерів повністю склали спортсменки із Полтавщини: перша – кандидатка у майстри спорту Любов Фаренюк (280), друга – майстер спорту Ольга Додух (274), третя – майстер спорту Єлизавета Мирна (244).

Найкращою серед жінок у ваговій категорії понад 63 кілограмів стала кандидатка у майстри спорту Катерина Зуєва із Полтавщини (252). На другому місці опинилась ще одна кандидатка у майстри спорту Наталія Шевчук із Києва (242). Третьою стала майстер спорту Дарина Куріньовська із Житомирщини (207).

Переможці та призери отримали медалі, грамоти та грошові винагороди.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПІД ЧАС НЕГОДИ ЗМАГАННЯМИ ЗАКРИЛИ СУДНОМОДЕЛЬНИЙ СЕЗОН

28 жовтня, в затоці Дніпра у Переяславі відбулися судномодельні змагання вітрильних яхт “Переяславські вітрила-2023”. Участь взяли команди судномодельного гуртка Яготинського будинку дитячої та юнацької творчості, гуртка “Крейсерський яхтинг” місцевого клубу моряків, судномодельного гуртка Центру творчості дітей та юнацтва Київщини, що працює на базі Циблівського ліцею, та збірна судномоделістів Переяслава

Старти моделей проходили на відкритій воді, попри різкий поривчастий вітер. Першими на дистанцію вийшли моделі вітрильних яхт “прямоходів”. Кожен капітан мав здійснити три спроби стартів. Завданням було пройти найточніше маршрут та потрапити в обмежені буями ворота, щоб отримати найвищий бал. Загалом у цьому класі моделей було 12 спортсменів. Перше місце посів Олексій Дубик (Циблівський ліцей), друге – Владислав Мормель (клуб юних моряків), а третє – Сергій Талалаєв (КЮМ).

Наступними на дистанцію вийшли спортсмени-юніори на радіокерованих моделях яхт. Завчасно на моделях встановили штормові вітрила, проводили перегони на швидкість проходження трикутної дистанції. На старті було 6 моделей яхт. Перше місце здобула Марина Горбаченко (КЮМ), друге – Ілля Корзун (команда судномоделістів Переяслава), а третє – Ярина Андрусенко та Поліна Бобир (Яготин).

Завершували змагання 5 дорослих спортсмени на радіокерованих яхтах. Перше місце посів Володимир Горбаченко, друге – Ігор Денисюк, а третє – Олександр Зражевський.

У командному заліку перемогла команда гуртка “Крейсерський яхтинг” місцевого клубу моряків. Другою стала команда судномодельного гуртка Центру творчості дітей та юнацтва Київщини, а третьою – команда судномодельного гуртка Яготинського будинку дитячої та юнацької творчості.

Усі переможці й призери отримали дипломи та медалі, команди-переможці – кубки. Цими змаганнями завершили вітрильний судномодельний сезон 2023 року. Для судномоделістів Переяслава цей сезон був досить вдалим. Команда міста здобула срібні нагороди чемпіонату України та бронзові нагороди Кубку України із судномодельного спорту (радіокеровані вітрильні яхти).

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про 8 мільйонів на дорогу, прощання із захисниками та смертельну ДТП. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору