ЖИТТЯ

Прощання із воїном, повітряні атаки та значущі дерева: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися із 29-річним захисником, обговорили значущі дерева та дізналися про досягнення танцювальних студій міста. Також відзначили День театру, а для школярів рятувальники провели цікаве заняття, було трохи й кримінальних справ. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВОЇНОМ АНТОНОМ УЗЕНЮКОМ

25 березня у Переяславі на Анрушівському кладовищі поховали молодшого сержанта Збройних сил України Антона Узенюка. Він загинув під час ворожого мінометного обстрілу 8 грудня 2023 року під час виконання бойового завдання біля Лиману Першого Куп’янського району, що на Харківщині. Вважався зниклим безвісти, а нещодавно тіло воїна евакуювали з поля бою. Чоловіку було 29 років.

Рідна молодша сестра Антона Юлія поділилася, яким навічно запам’ятає його: “Добрим, щирим, найкращим, веселим братом. До його служби ми вже говорили про племінників, планували, мріяли про те, коли вже будемо одне одному їх няньчити. Якнайшвидше хотіли закінчення війни, аби кудись за кордон виїхати на відпочинок і взагалі бути щасливими. Він завжди мене підтримував, завжди був поряд. Абсолютно завжди… Ніколи мене не залишав. Навіть були такі моменти, про які батьки не знали. Я не розповідала і він також. Зате ми між собою всі ці проблеми знали і вдвох їх вирішували.

Йому дали повістку і потім він сам вирішив піти на війну. Нам повідомив про це у останню чергу, аби ми ніяк не могли на нього повпливати. Посварилися з ним навіть через те, що він вже майже перед самим від’їздом про це все сказав. Дуже тяжко було змиритися з тим, що ти не знаєш, як буде далі. Це війна і ми всі розуміємо: тут пощастить або ні. Дуже тяжко, я не знаю, як без нього далі бути”.

Антон Узенюк служив командиром бойової машини, механізованого відділення. У воїна залишилися дружина, сестра, матір, бабуся і дідусь.

ОКУПАНТИ АТАКУВАЛИ КИЇВ ДВОМА БАЛІСТИЧНИМИ РАКЕТАМИ

25 березня російські війська завдали удару по Києву двома балістичними ракетами. Випустили їх із Криму. Цілі знищили сили ППО. Декілька людей постраждали.

Наслідки атаки:

  • Печерський район. Пошкоджено багатоповерхову нежитлову будівлю. Руйнація на площі приблизно 100 кв. метрів. Без горіння.
  • Солом’янський район. Пошкоджений багатоповерховий будинок.
  • Дніпровський район. Падіння уламків ракети.
  • Голосіївський район. Падіння уламків у лісосмузі.
  • Дарницький район. Падіння уламків на приватну забудову, сталося загоряння нежитлового приміщення.

У НІЧ НА 29 БЕРЕЗНЯ РОСІЙСЬКІ ВІЙСЬКА ВИПУСТИЛИ ПО УКРАЇНА 99 РАКЕТ ТА ДРОНІВ

У ніч на 29 березня російські війська завдали масованої атаки з повітря по території України. Випустили 99 засобів повітряного нападу: 60 ударних БпЛА типу Shahed-136/131, 3 аеробалістичні ракети Х-47М2 “Кинджал”, 2 балістичні ракети “Іскандер-М”, 9 керованих авіаційних ракет Х-59, 4 крилаті ракети “Іскандер-К”, 21 крилату ракету Х-101/Х-555.

Врешті знищили 84 повітряні цілі:

  • 58 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”;
  • 17 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 5 керованих авіаційних ракет Х-59;
  • 4 крилаті ракети “Іскандер-К”.

У Київській області тривогу оголошували тричі й загалом вона тривала майже всю ніч. У регіоні працювали сили ППО. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не було. Жертв та постраждалих від атаки також немає. У кількох районах оперативні служби зафіксували падіння уламків від збитих цілей. В одній з територіальних громад внаслідок падіння уламків пошкоджено 2 приватні будинки. У них посічені стіни, вилетіли вікна, пошкоджена покрівля. В іншій громаді уламками пошкоджено паркан та асфальтовану дорогу.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ У ПОЖЕЖІ ЗГОРІЛИ ДАХ ГОСПОДАРЧОЇ БУДІВЛІ ТА РЕЧІ

24 березня до оперативно-диспетчерської служби Переяслава надійшло повідомлення про загоряння господарчої будівлі у Студениках (Студениківська ТГ) на провулку Діагональному.

На місці події рятувальники виявили, що горить покрівля господарчої будівлі на всій площі 50 кв. метрів. Ліквідували загоряння через півтори години. Вогонь знищив речі домашнього вжитку та покрівлю. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ HYNDAI ELANTRA ЗІТКНУВСЯ З MERCEDES-BENZ

26 березня на 94-му кілометрі автодороги Київ-Харків біля території Студениківської громади сталася ДТП. Автомобіль Hyundai Elantra зіткнувся з Mercedes-Benz.

Патрульні встановили, що водій автомобіля Hyundai Elantra під час перелаштування не переконався, що це не створить перешкоди або небезпеки іншим учасникам дорожнього руху та не дотримався безпечного інтервалу. Через це його авто зіткнулося з Mercedes-Benz, який їхав у попутному напрямку.

У цій ДТП ніхто не постраждав. Транспортні засоби отримали механічні пошкодження.

Інспектори склали схему ДТП, відібрали пояснення від учасників події. На водія автомобіля Hyundai Elantra склали адмінпротокол за ст. 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВОДІЯ, ПОЗБАВЛЕНОГО ПРАВА КЕРУВАННЯ НА 10 РОКІВ, ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗУПИНИЛИ З ОЗНАКАМИ НАРКОТИЧНОГО СП’ЯНІННЯ

24 березня на 91-му кілометрі автодороги Київ-Харків поблизу Студеників (Студениківська ТГ) патрульні поліції зупинили автомобіль ЗАЗ. Під час спілкування з 23-річним водієм інспектори виявили у нього явні ознаки наркотичного сп’яніння: виражене тремтіння пальців рук, розширені зіниці очей, які не реагують на світло, неприродна блідість обличчя.

Поліцейські запропонували чоловіку пройти огляд на стан сп’яніння, проте той категорично відмовився. Також правоохоронці виявили, що водія 2 роки тому суд позбавив права керування на 10 років.

Правоохоронці склали на керманича протокол за статтею 130 КУпАП (Керування транспортним засобом у стані сп’яніння або відмова від проходження огляду) та винесли постанову за ч. 4 ст. 126 (Керування ТЗ особою, позбавленою права керування).

У ПЕРЕЯСЛАВІ П’ЯНИЙ ВОДІЙ ПРОПОНУВАВ ПОЛІЦЕЙСЬКИМ 200 ДОЛАРІВ ХАБАРЯ

9 лютого у Переяславі на перетині вулиць Покровської та Магдебурзького права поліцейські зупинили чоловіка з Великої Каратулі (Переяславська ТГ) на авто Hyundai Santa Fe. Помітили в нього ознаки алкогольного сп’яніння і запропонували пройти огляд за допомогою алкотестера. Тест показав вміст у крові алкоголю – 1,83 проміле (сп’яніння середнього ступеню). Після цього порушник, бажаючи уникнути відповідальності, запропонував правоохоронцям хабар 200 доларів, щоб вони не складали адмінпротокол. Ті відмовились і доповіли про цей факт на службу “102”. 22 березня справу розглянули в суді.

Обвинувачений уклав з прокурором угоду, згідно з якою у повному обсязі визнав свою провину у вчиненні злочину. Обставинами, які пом’якшили покарання, стали щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення. Обставин, які обтяжують покарання, не було.

Тож суд визнав чоловіка винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 ККУ (Пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища). Призначив йому штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 тисяч гривень.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЧОЛОВІК ОБІКРАВ СВОГО КОЛЕГУ, ПОКИ ТОЙ ХВОРІВ

Торік 12 грудня у Переяславі раніше судимий місцевий чоловік викрав робочі інструменти свого напарника із квартири, де вони робили ремонт. Він забрав акумуляторний шурупокрут, лазерний рівень з футляром та зарядним пристроєм та електричний перфоратор і здав все це до ломбарду. Таким чином завдав колезі матеріальних збитків на суму 3 тисячі 306 гривень. 19 березня справу розглянули в суді.

Постраждалий на суді розповів, що його обікрали, коли він був тимчасово непрацездатним та проходив курс лікування. Подав позов про відшкодування майнової (3 тисячі 306 грн 80 копійок) та моральної шкоди (30 тисяч гривень).

Обвинувачений визнав свою вину. Сказав, що мав вільний доступ до квартири, оскільки проводив там ремонт. Скористався відсутністю колеги та викрав його інструменти, які потім здав до ломбарду в Переяславі. Пояснив це тяжким матеріальним станом та необхідністю прожити без наявності законних джерел доходу. Хотів після отримання грошей за ремонт у цій квартирі викупити з ломбарду речі постраждалого, однак не встиг цього зробити, бо його викрили.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 (Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану) та призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Однак звільнив від його відбування, встановивши іспитовий термін на 2 роки. Стягнув на користь постраждалого 3 тисячі 306 гривень 80 копійок майнової шкоди. Позов на відшкодування моральної шкоди суд задовольнив частково – на 5 тисяч гривень. Також обвинувачений має покрити державі витрати у 300 гривень за проведення експертизи.

ЯКИМ ЧИНОМ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЗБЕРІГАЮТЬ ЗНАЧУЩІ ДЕРЕВА

28 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся круглий стіл “Просвітницькі дерева. Втрачені, збережені, нові”. Захід провели в рамках VI семінару зі збереження природо-культурної спадщини. Презентували унікальні таблички для позначення значущих дерев Переяславської громади.

Методист Переяславського ЦКМ, краєзнавець, засновник громадської ініціативи “Корінь нації” Микола Богатир розповів про значущі та унікальні дерева Лівобережної Київщини, презентував програму збереження значущих дерев Переяславської громади та озвучив ідею у співпраці з університетом написати книгу “Просвітницькі дерева Переяславської громади”.

А також про те, які розміщуватимуть на значущих деревах: “Вони будуть розташовані на дроті чи на пружинці, ніяких цвяхів у дерево не пхатимемо. Таким чином об’єкт буде позначений. Згодом залучимося спільною підтримкою відділу культури та Центру культури та мистецтв, відеооператора, школярів і зробимо певні просвітницькі відео. Потім додамо до табличок QR-коди з відео чи текстом”.

Кошти на таблички виділили меценатки: директорка компанії “Любосвіт” Світлана Коцюмбас та письменниця, завідувачка “А-студії” Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Мар’яна Ангелова. На табличку для Покровської тополі виділив гроші Заслужений тренер України, викладач УГСП Тарас Кириченко, а на дуб, який росте на території лікарні, – зібрали гроші ще 2017 року.

У ПЕРЕЯСЛАВІ НА ВОДОЛАЗНІЙ СТАНЦІЇ РЯТУВАЛЬНИКИ ПРОВЕЛИ НАВЧАННЯ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ

28 березня у Переяславі на водолазно-рятувальній станції 6 Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Київській області, що біля Дніпра, рятувальники провели заняття для команди дружин юних пожежних-рятувальників “Друга зміна” із гімназії №2. Діти не лише послухали теорію, отримали цінні знання, а й дещо випробували на практиці.

Цього дня юні рятувальники побували на трьох навчальних локаціях. На першій фахівці розповіли про морський дрон, водолазне спорядження, його призначення та про те, як ним користуватися.

На другому навчальному місці діти ознайомилися із рятувальними засобами. Спеціалісти показали різноманітне приладдя для порятунку людей у зимовий та літній час.

На завершальному етапі медичний персонал підрозділу розповів про надання першої долікарської допомоги постраждалим.

Керівник водолазного підрозділу Григорій Сдобнов розповів Інформатору, що такі навчання проводять двічі на рік, а також за потреби. Ці заняття дадуть дітям інформацію про те, що існують такі підрозділи та які завдання вони виконують.

В УНІВЕРСИТЕТІ ПЕРЕЯСЛАВА СТВОРЮЮТЬ КНИГУ ПАМ’ЯТІ ПРО ЗАГИБЛИХ ЗАХИСНИКІВ-ЗЕМЛЯКІВ 

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі за ініціативи ректора Віталія Коцура розпочали роботу над пошуковим проєктом, присвяченим загиблим захисникам із Переяславщини, та створенням “Книги пам’яті”.

Над цим проєктом працюють дві кафедри факультету гуманітарної освіти та соціальних технологій: кафедра загальної історії, правознавства і методики навчання (її ж завідувачка, кандидатка історичних наук Оксана Костенко є відповідальною за реалізацію проєкту) та кафедра історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін. Допомагає і відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю. Також до проєкту викладачі залучають майбутніх істориків.

Мета проєкту – зберегти пам’ять про учасників повномасштабної російсько-української війни, доля яких пов’язана з університетом та Переяславщиною та які загинули у період 2014-2023 років. Його реалізація полягає у виявленні, впорядкуванні, уточненні та збереженні наявного загалу інформації з відкритих джерел.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ДО ДНЯ ТЕАТРУ ПОКАЗАЛИ ВИСТАВИ “ПРОРОЦТВО КОБЗАРЯ” ТА “СВАТАННЯ В ГАЛОШАХ”

28 березня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв до Міжнародного дня театру провели творчий захід за участі вихованців студії конферансу “Акцент” та народного театру Переяславського ЦКМ. На театральне дійство прийшло понад пів сотні людей.

Спершу літературну композицію під назвою “Пророцтво Кобзаря” показали вихованці студії конферансу “Акцент” (керівниця Влада Черненко). Діти відобразили багатьом знайому ситуацію в шкільному укритті під час повітряної тривоги. Герої вирішили поворожити на “Кобзарі” Тараса Шевченка та знайти відповіді на запитання, які турбують їх та багатьох українців. Рядки з книги розповіли та передбачили багато цікавого.

Неабияк повеселили присутніх комедійною п’єсою Григорія Нікітюка “Сватання в Галошах” учасники народного театру ЦКМ (керівниця Людмила Леляк). Події історії, які розгорталися перед глядачами, можна було побачити чи не в кожному селі у традиційній українській родині наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття.

Дівицю Варвару мати Параска намагалася посватати із “заможним” та красивим парубком Гнатом. Проте батько хлопця Максим Полікарпович сподівався, що їм пощастило і вони породичаються з багатою сім’єю, навіть купив синові нові галоші для статусу. Але з обох сторін все виявилось обманом: Варвара вперта, пихата і зовсім не красуня, Гнат взагалі кохає іншу дівчину, ну а багатством ні в кого з родин і не пахло.

ТАНЦЮВАЛЬНІ СТУДІЇ ПЕРЕЯСЛАВА ЗДОБУЛИ ГРАН-ПРІ ТА ЧОТИРИ ПЕРШІ МІСЦЯ НА МІЖНАРОДНОМУ КОНКУРСІ-ФЕСТИВАЛІ 

23 березня у Києві відбувся міжнародний конкурс-фестиваль творчості “ProFest”. У ньому взяли участь зокрема юні танцюристи Переяславського будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді: акробатично-хореграфічна студія “Фантазія” (керівниця Тетяна Шовкун), хореографічна студія “Перлина” та студія сучасного танцю “Шоколад” (керівниця Анна Мукоїда). Вони вибороли чотири перші місця та гран-прі.

На конкурсі представили понад сотню хореографічних номерів у п’яти вікових категоріях та різних номінаціях. Перші місця у своїх вікових категоріях та номінаціях вибороли такі переяславські студії:

  • студія “Шоколад” із танком “Агенти”;
  • студія “Перлина” із композицією “Believer”;
  • студія “Фантазія” із постановкою “Музико, грай”;
  • студія “Фантазія” із композицією “Хвилями життя”.

Гран-прі та кубок Сергія Костецького виборола студія “Фантазія” з номером “Freedom”. Танцюристки отримали запрошення та сертифікат на 1 тисячу євро на участь у міжнародному хореографічному фестивалі у Грузії влітку цього року. Голова журі, відомий хореограф, переможець проєктів “Танці із зірками” і “Танцюю для тебе”, призер танцювального “Євробачення” Сергій Костецький високо оцінив постановчу роботу керівників, глибину ідейного задуму та виконавчу майстерність дітей.

Всіх переможців конкурсу нагородили дипломами, медалями та пам’ятними сувенірами.

“МАТАДОР” ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА СТАВ БРОНЗОВИМ ПРИЗЕРОМ ЧЕМПІОНАТУ БРОВАРСЬКОГО РАЙОНУ З МІНІФУТБОЛУ 

23 березня завершився відкритий чемпіонат Броварського району з мініфутболу 8х8. Серед 14 команд дві представляли Переяслав. “Матадор” посів третє місце, а “Дніпро” – п’яте.

В останньому турі переяславський “Матадор” переміг Калинівку (Броварський район), яка фінішувала другою, із рахунком 5:2. Випередити у таблиці свого суперника в цьому матчі “Матадор” вже не мав шансів: у 13 іграх він здобув 28 очок, у Калинівки залишилося 29. Чемпіоном же впевнено стала “Десна” (Погреби, Броварський район), яка набрала 37 очок, тобто не програла жодного матчу й лише один звела до нічиєї.

“Цього року “Матадор” вперше взяв участь у чемпіонаті Лівобережжя і відразу такий успіх! З величезним ентузіазмом та вірою в команду було зроблено крок вперед для розвитку та реалізації планів на майбутнє. Переяславщина зі своїми футбольними традиціями має бути представлена у змаганнях високого обласного та всеукраїнського рівня”, – зазначили на Facebook-сторінці ФК “Матадор”.

Переяславський “Дніпро”, який зібрали на основі чинного чемпіона Переяславщини дівичківського “Дніпра”, із 24 очками став п’ятим. В останньому турі він переміг “Десну-2” (Погреби), яка із 23 очками фінішувала шостою.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про гіркі звістки з фронту, повітряні атаки та “Контенту”. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору