ЖИТТЯ

Талановиті, сильні та спортивні жінки з Переяслава: про кого писав Інформатор цього року

Минуло трішки більше ніж два місяці нового року, а жінки з Переяслава встигли досягнути неабияких успіхів. Про це писав Інформатор.

Цього року Інформатор писав про успіхи переяславок у творчості, спорті та кар’єрі. Здавалося б, минуло лише два місяці, а приводів назбиралося на цілу статтю. Це означає лише одне – у нашому місті справді особливі жінки. Пишаємося, надихаємося, вітаємо їх зі святом і згадуємо про їхні досягнення.

Мати-героїня – це, певно, чи не найважливіша відзнака для жінки. Жительку села Чирське Переяславської ТГ Надію Ніколайчук нагородили нею 10 лютого. У сім’ї Ніколайчуків шість дітей.

Те, що переяславки найталановитіші, ніхто не сумнівається. Інформатор лише знаходить таких діамантів і показує всьому місту. Дует співачок Lyach/Petrova у складі Ганни Ляч та Анастасії Петрової стає все популярнішим. Зокрема, неабиякого фурору наробив їхній “Щедрик” в особливій обробці. Вікторія Шевель два роки поспіль подавала свої поетичні твори на конкурс “Коронація слова”, і ось 27 грудня досягла свого – її відзначили дипломом за збірку “Передосіння” у номінації “Пісенна лірика”. Але талант може бути не лише співочим чи поетичним, а й науковим. Одинадцятикласниця ЗОШ №7 Олександра Щерба стала призеркою Всеукраїнських учнівських олімпіад, вивчає проблеми екології в Переяславі. За це у міській раді голова особисто вручив їй 5 тисяч гривень у День Соборності 22 січня.

Про те, що в Переяславі найкращі спортсменки, давно знають не лише в Україні, а й у світі. У цьому році наші землячки поки що підкорювали лише області змагання. Наприкінці лютого в місті Бровари відбувся відкритий чемпіонат Київської області з кікбоксингу WAKO. У складі Клубу східних єдиноборств “У-ВЕЙ” була студентка четвертого курсу переяславського університету, киянка Ілона Ольховик. У розділі фул-контакт вона отримала перемогу нокаутом над своєю суперницею. А 13 лютого у Борисполі відбувся чемпіонат Київщини з армреслінгу. Серед семи представників Переяслава найкращий результат показала Каріна Швидка. У ваговій категорії до 60 кг вона здобула два “золота”.

У наших музеях працює багато професійних жінок. Приміром, до дня народження Шолома-Алейхема 2 березня про письменника нам розповіла старша наукова співробітниця НІЕЗ “Переяслав” Леся Гладун. А у день народження Вікентія Хвойки ми завітали до музею Трипільської культури, де молодша наукова співробітниця науково-дослідного відділу археології Валентина Білоусько провела нам цікаву екскурсію.

Жінки на керівних посадах також давно не є дивиною. Переяславську художню школу очолює Ірина Кузьмицька. До дня народження Лесі Українки 25 лютого тут експонувалася виставка тематичних дитячих робіт. Директорка розповіла нам про них. А директоркою нашої публічної бібліотеки стала Тетяна Майстренко. Вона знає, як зробити книгозбірню сучаснішою, і поділилася з нами цим. Єлизавета Маслюкова, випускниця Київської академії музики імені Р. М. Глієра, переможниця та неодноразова володарка Гран-прі міжнародних та всеукраїнських конкурсів, відтепер працює керівником вокальної студії у центрі культури і мистецтв. Тут всі охочі можуть навчатися вокалу безкоштовно.

Не можна не відзначити й жінок, які працювали на серйозних посадах раніше. Третього лютого подяку від Управління культури КОДА за успішну роботу в 2020 році отримала колишня начальниця відділу культури Переяслава Антоніна Курченко. А замінила її не менш амбіційна та професійна Анна Скляренко. Не зважаючи на молодий вік, вона вже встигла побути начальницею районного відділу культури та заступницею голови РДА.

Психологом у ЗОШ №2 вже 12 років працює Анастасія Бурчик. Вона допомагає дітям краще розуміти свої емоції і пояснює, як це варто робити батькам. А в клубі юних моряків Юлія Аврамич навчає дітлахів незвичайного мистецтва – фелтінгу. Це техніка створення з непряденої вовни іграшок, взуття, одягу і різних декоративних предметів.

У селі Харківці Переяславської ТГ Тетяна Зайцева допомагає котикам, які залишились без домівки. Тваринки живуть у неї вдома. Попри те, що суттєвої допомоги від влади чи волонтерів вона не має, не полишає цю важливу справу. А безпритульними собаками у Переяславі займається ГО “У добрі руки”, очолюють яку Тетяна Чеботарь та Аліна Литвин. Цих жінок вже три роки не лякають ні критика, ні ускладнення ситуації з бепритульними тваринами. Вони просто якісно виконують роботу, яку самі ж взяли на себе.

Не забувайте, що в Інформаторі працюють сильні духом та здорові жінки. Наша Юлія Кравченко у січні поборола коронавірус і не побоялася поділитися досвідом щонайменше зі всім Переяславом.

Віталій Усик

Нагору