ЖИТТЯ

Кримінал, музей Самутіної та нові сакури: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього у місті висадили ще пів сотні сакур, а на сесії міськради виділи 2,8 мільйона на поточний ремонт доріг. Також викрили злочинну групу по збуту наркотиків та провели мітинг до Міжнародного Дня пам’яті Чорнобильської трагедії. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

23 КВІТНЯ РОСІЯНИ АТАКУВАЛИ ДРОНАМИ ТА БАЛІСТИКОЮ

У ніч на 23 квітня російські окупанти атакували територію Україну двома балістичними ракетами “Іскандер-М” із Бєлгородської області та 16 ударними БпЛА типу Shahed-131/136 із мису Чауда (Крим) і Курської області. Сили ППО збили 15 “шахедів” у Миколаївській, Одеській, Київській та Черкаській областях.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що у кількох районах цієї ночі працювали сили протиповітряної оборони. Всі ворожі БпЛА знищили. Влучань в житлову чи критичну інфраструктуру, як і постраждалих, немає.

У Київській міській військової адміністрації повідомили, що ворожі дрони заходили на Київ з південно-західного напрямку. Усі цілі збили. Руйнувань та постраждалих не фіксували.

НА СЕСІЇ МІСЬКРАДИ ВИДІЛИЛИ 2,8 МІЛЬЙОНА НА ПОТОЧНИЙ РЕМОНТ ДОРІГ

На сесії міської ради Переяслава 18 квітня депутати проголосували за виділення із бюджету громади 2 мільйонів гривень на проведення поточного ремонту доріг та 800 тисяч гривень для придбання щебеню для посипки доріг.

Розпорядником коштів буде відділ капітального будівництва та ЖКГ. Ці видатки стали можливими за рахунок перевиконання плану доходів.

Начальник відділу капбудівництва та ЖКГ Олександр Вітківський розповів, що за 2 мільйони робитимуть ямковий ремонт на вулицях, де це необхідно, а закуплений щебінь використають для підсипки дороги на вулиці Гімназійній, яка в поганому стані після ремонту каналізаційних мереж, та інших доріг громади.

Депутатка Аліна Римар попросила Олександра Вітківського пояснити, на що конкретно передбачаються ці гроші. “Ці півтора мільйона підуть на виконання робіт із благоустрою, зокрема, виривання амброзії з корінням, знищення бур’янів, виділення сухостійних дерев та чагарників, ліквідацію стихійних звалищ”, – відповів він.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВИСАДИЛИ ЩЕ ПІВ СОТНІ САКУР

22 квітня працівники ВУКГ на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі висадили сакури сорту Kanzan. Ще пів сотні дерев вже ростуть вздовж тротуару від магазину “Валерія” практично до Борисоглібської площі – саме напроти алеї сакур, висадженої торік.

Міський голова Переяслава В’ячеслав Саулко у Facebook розповів, що ці сакури придбали коштом благодійників, які не захотіли озвучувати свої прізвища на загал: “Хочу наголосити, що жодної копійки з бюджету громади не витрачено. Працюємо далі, не втомлюємось, гуртуємось. Робимо все, щоб Переяславська громада розвивалась та була привабливою”.

Рівно рік тому 61 сакуру висадили на вулиці Богдана Хмельницького. З міського бюджету витратили на це 381 тисячу гривень. Тоді міська влада без узгодження із депутатами та громадськістю вирішила закупити саме ці дерева. Тож виникла конфліктна ситуація, резонанс від якої сягнув чи не всієї України. Відтоді алею у соцмережах прозвали “алеєю сакур Саулка”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ АВТОМОБІЛЬ ЗБИВ 12-РІЧНУ ДІВЧИНКУ

24 квітня у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького сталася ДТП. Автомобіль ВАЗ 2106 збив 12-ти річну дівчинку.

Правоохоронці встановили, що водій автівки ВАЗ 2106 рухався вулицею Богдана Хмельницького в напрямку виїзду з міста. В цей час з правого боку, по ходу руху автомобіля, на проїжджу частину, раптово вибігла місцева жителька, дівчинка 2012 р.н. В результаті чого водій здійснив наїзд на дитину, яка перетинала дорогу у невстановленому місці.

Дівчинку госпіталізували, вона отримала перелом верхньої третини стегна.

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗУПИНИЛИ ВОДІЯ АВТО, ЯКИЙ ПЕРЕВИЩИВ ШВИДКІСТЬ, НЕ МАВ ПРАВА КЕРУВАТИ, БУВ ІЗ НАРКОТИКАМИ

22 квітня на 94-му кілометрі автодороги Київ-Харків біля території Студениківської громади патрульні поліції зупинили автомобіль Honda Accord. Він рухався зі швидкістю 153 км/год., що перевищує допустиму норму на 43 км/год.

Під час перевірки документів 45-річного водія патрульні встановили, що він позбавлений права керування транспортними засобами, однак після цього вже не вперше сів за кермо. Окрім того, під час поверхневої перевірки поліцейські виявили у нього 2 зіп-пакети з речовиною, схожою на наркотичну.

Правоохоронці склали адмінпротокол за ч. 5 ст. 126 (Керування особою, позбавленою права керування транспортними засобами повторно протягом року) та винесли постанову за ч. 1 ст. 122 (Порушення швидкісного режиму більш як на 20 км/год.).

Також інспектори викликали на місце події слідчо-оперативну групу. Слідчі вилучили речовини на експертизу та надалі встановлюватимуть всі обставини цієї справи.

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗУПИНИЛИ ВОДІЯ У ЯКОГО ВИЯВИЛИ ДОКУМЕНТИ З ОЗНАКАМИ ПІДРОБКИ

23 квітня у Переяславі на вулиці Замковій інспектори відділення розшуку та опрацювання матеріалів ДТП зупинили автомобіль Opel Vectra, водій якого надав, ймовірно, підроблені документи.

Під час перевірки документів, які надав 58-річний водій, поліцейські виявили явні ознаки підробки: інформація нанесена кустарним способом, а серія не відповідає документу. Також, під час перевірки авто та його документів по наявним базам, патрульні не знайшли жодної інформації.

Оскільки у цієї події є ознаки кримінального правопорушення, патрульні викликали на місце слідчо-оперативну групу.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВИКРИЛИ ЗЛОЧИННУ ГРУПУ, ЯКА ЗАЙМАЛАСЯ ЗБУТОМ НАРКОТИКІВ

У Переяславі викрили злочинну групу із трьох осіб, які займалися збутом наркотиків на території Бориспільського району. За фактом незаконного придбання, зберігання з метою збуту та збуту особливо небезпечного наркотичного засобу вчиненому повторно організованою групою, за процесуальним керівництвом Бориспільської окружної прокуратури, слідчі повідомили зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 307 ККУ. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними слідства, 54-річний раніше судимий місцевий житель організував та налагодив функціонування злочинної групи, яка спеціалізувалась на реалізації наркотичних засобів, а саме канабісу. До нелегального бізнесу чоловік залучив двох знайомих – 34 та 40-річного раніше судимих жителів Бориспільщини. Він визначав суму, яку кожен мав отримати за збут наркотичного засобу, спосіб його розповсюдження, забезпечував постійний зв’язок між учасниками та розподіляв прибуток від протиправної діяльності.

Організатор передавав членам організованої групи придбаний ним канабіс. Останні від початку 2024 року систематично збували його на території Бориспільського району наркозалежним особам під час особистих зустрічей.

Правоохоронці провели обшуки під час яких у фігурантів вилучили понад 2 кілограми канабісу, частина з якого розфасована по зіп-пакетах, психотропні речовини та інші речові докази. За попередніми оцінками вартість вилученого становить більше 600 тисяч гривень. Працівники Бориспільського управління поліції Київщини за силової підтримки спецпризначенців затримали в порядку статті 208 КПК України (Затримання уповноваженою службовою особою) та помістили до ізолятора тимчасового тримання трьох фігурантів. Двом підозрюваним обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, іншому – цілодобовий домашній арешт.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧОЛОВІК ЗРУБАВ У ЛІСІ ВІСІМ ДЕРЕВ

1 березня у Переяславському лісництві філії “Бориспільське лісове господарство” ДП “Ліси України” на території Циблівської громади чоловік вирубав сім акацій та одну сосну. До цього залучив двох інших чоловіків, які не усвідомлювали незаконності своїх дій, бо той їм сказав, що це законно. Їх виявив лісничий та викликав поліцію. 19 квітня справу розглянули в суді.

Правоохоронці вилучили автомобіль ГАЗ-2705, в кузові якого лежали колоди. Відповідно до висновку судової інженерно-екологічної експертизи, філії “Бориспільське лісове господарство” ДП “Ліси України” завдали майнового збитку на 35 тисяч 822 гривень 17 копійок.

Обвинувачений визнав себе винним повністю та уклав угоду з прокуратурою. Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 246 (Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду) та призначив йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 1 тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 тисяч гривень. Крім цього, із нього на користь держави стягнуть судові витрати 9 тисяч 87 гривень за проведення експертизи.

В МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ ПРОВЕЛИ МІТИНГ

26 квітня у Переяславі біля пам’ятного знаку на честь померлих героїв-ліквідаторів провели мітинг-реквієм з нагоди Міжнародного дня пам’яті Чорнобильської трагедії та 38-х роковин аварії на ЧАЕС.

На мітингу настоятель храму Святого рівноапостольного князя Володимира Великого, протоієрей Іван Будняк звершив заупокійну службу за загиблими під час ліквідації та від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко та міський голова Переяслава Вячеслав Саулко нагородили орденом “Герой Чорнобиля” та подякою від Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України” голову Переяславської міської організації “Союз Чорнобиль України” Миколу Кураченка, а орденом “Чорнобильський хрест” нагородили його заступницю Олену Ігнатюк.

Микола Кураченко та Олена Ігнатюк нагородили подяками та почесними грамотами “Союз Чорнобиль України” за активну громадську позицію, самовіддану, чуйну та неформальну працю у справі соціального захисту населення, постраждалого від наслідків Чорнобильської катастрофи, Аллу Губську, Анатолія Торбу, Сергія Голубенка, Петра Глюзу, Валентину Данильченко, Надію Скрибченко, Миколу Ворового, Василя Губу.

У ПЕРЕЯСЛАВІ МАЄ З’ЯВИТИСЯ МУЗЕЙ ГАННИ САМУТІНОЇ

25 квітня у Переяславській художній школі імені Петра Холодного відбувся захід “До джерел духовності”, присвячений 95-й річниці з дня народження Заслуженої художниці України Ганни Самутіної. На події говорили про творчість та особистість мисткині, а також представили виставку з її роботами, яка експонуватиметься до 16 червня.

На заході зібралися культурні діячі та люди, які особисто спілкувалися з художницею та знали її за життя. Директорка художньої школи Ірина Кузьмицька розповіла, що виставка є доповненням до більшої експозиції у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв. На цій же презентували 44 роботи та намагалися представити ширший діапазон та уявлення творчості художниці, адже вона творила в різноманітних видах мистецтва: графіка, ліногравюра, станковий живопис, створювала монументальні роботи та ілюстрації до українських народних казок.

Кузьмицька додала, що роботи у художниці дуже різнопланові, створені у різних техніках та стилях, а тематика всебічно різна: народна, філософська, українська, пейзажі. Ганна Самутіна працювала та вивчала такі галузі мистецтва, як кераміка, ткацтво, книжкова графіка, створювала ескізи костюмів до кіностудії імені Олександра Довженка.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко сказав, що це не просто картини, а духовне наставництво, яке дає на майбутнє покоління визначеність – як жити та працювати: “Кожна картина немає схожості, але відображає певні відчуття, показує колорит життя українців”.

Також додав, що всі картини Ганни Самутіної потрібно зібрати, відреставрувати та створити музей: “Для себе на сьогодні я поставив чітке завдання – обрати та знайти якесь приміщення для музею, і він має бути одним із основних у нашій громаді”.

ПОСМЕРТНУ ЗБІРКУ ВОЄННОЇ ПОЕЗІЇ ІЛЛІ ЧЕРНІЛЕВСЬКОГО ПРЕЗЕНТУВАЛИ В УГСП

24 квітня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі презентували посмертну збірку воєнної поезії полеглого захисника, українського поета, співака, композитора, перекладача, актора дубляжу Іллі Чернілевського під назвою “Я птах між тенет”. До неї увійшло 38 поезій про війну, кохання і Батьківщину, сімейні світлини та спогади рідних і близьких воїна.

На заході зібралося близько 30 людей. Присутні дізналися про життєвий та творчий шлях Іллі, почули голос поета та його поезії. До слова через платформу Zoom запросили маму та бабусю воїна. Саме вони знайшли редакцію, художників для ілюстрацій до віршів та випустили книгу.

Мама Іллі Чернілевського, пані Ольга сказала таке: “Ми намагаємося популяризувати творчість Іллі по всій Україні. Зараз проходять такі презентації і ми маємо досить гарний відгук від читачів. Ці зустрічі відбуваються не тільки у навчальних закладах, а й у бібліотеках. Переважно, туди приходить творча інтелігенція, молодь і старші люди, які знайомляться із біографією та творчістю Іллі. Збірка увійшла в ТОП-14 за рейтингом “Книжка року 2023” у номінації “Поезія”.

На презентації можна було придбати книгу “Я птах між тенет”. Гроші з продажів спрямовують на потреби 110-ї бригади, в якій служив Ілля. Першу україномовну збірку автора видали накладом 1000 примірників.

В УНІВЕРСИТЕТІ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ ЗІБРАЛИ ПОНАД СОТНЮ КНИГ ДЛЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

На початку березня Університет Григорія Сковороди в Переяславі долучився до Всеукраїнського збору книжок “Вільні читають українською” з нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. Протягом кількох тижнів сковородинівці акумулювали понад сотню книг, частину з яких вже передали до гуманітарного хабу Лисичанської міської військової адміністрації.

Мовний омбудсмен переяславського університету Максим Левченко розповів, що спершу книги планували передати Луганській обласній універсальній науковій бібліотеці, яка була у списку від Секретаріату Уповноваженого з державної мови. Згодом, при спілкуванні з директоркою закладу, виявилося, що нині він не має свого власного приміщення. Відтак домовилися розподілити ці книги між гуманітарними штабами міст, де нині проживають внутрішньо-переміщені особи. Днями перший пакунок книг надіслали до Звягеля на Житомирщині – нині там розміщено гуманітарний штаб Лисичанської міської військової адміністрації. Вони вже отримують популярність у внутрішньо-переміщених читачів.

ЩО БУЛО ЦІКАВОГО У СПОРТІ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ

17-21 квітня у Парижі (Франція) тривав чемпіонат Європи з гирьового спорту. У ньому взяли участь 350 спортсменів із 17 країн. У складі збірної України змагалася Алла Яковченко із села Веселе (Дівичківська ТГ).

Алла Яковченко стала дворазовою чемпіонкою Європи: серед аматорів та серед ветеранів у вправі Р-12 (гвардійський ривок). Вона підняла 16-кілограмову гирю 232 рази за 12 хвилин.

20 квітня у Яготині відбулась першість з легкоатлетичного кросу “Яготинський пролісок”. У змаганнях взяли участь команди ДЮСШ з Переяслава, Згурівки, Березані, Баришівки, Яготина.

Представники Переяславської ДЮСШ показали гідні результати. У віковій категорії 2013 р.н. та молодші Анна Коноваленко посіла третє місце на дистанції 300 метрів.

Серед спортсменів 2011-2012 р.н. на дистанції 500 метрів переможницею стала Соломія Кожевнікова, а Влада Мостова посіла третє місце. З-поміж хлопців у цій віковій категорії Єгор Биков був першим, а Назар Пильтяй – другим. Софія Одинець здобула “бронзу” на дистанції 1000 метрів.

У віковій категорії 2009-2010 р.н. на дистанції 500 метрів Анастасія Стародубцева була другою, а Дарина Білько – третьою. Іван Гопкало у цій же віковій категорії також був другим.

У віковій категорії 2007-2008 р.н. Дмитро Подольній здобув перемогу на дистанції 500 метрів.

20-21 квітня у Києві відбувся третій тур змагань “Весняний Кубок КФК” та фінали Аматорської ліги чемпіонату України з флорболу. Команда “Переяслав Teachers” завершила змагання перемогою в трьох турах чемпіонату, набравши найбільшу кількість очок. У другий день змагань після фіналів Ліги команда Переяславської громади посіла третє місце.

“ДНІПРО” ТА “МАТАДОР” ПРЕДСТАВЛЯТЬ ПЕРЕЯСЛАВЩИНУ В “СУПЕРЛІЗІ БЕРЕГА” З ФУТБОЛУ

11 травня розпочнеться об’єднаний серед кількох районів чемпіонат із футболу під назвою “Суперліга Лівого берега”. У ньому зіграють шість команд із Броварщини, Яготинщини та Переяславщини. Наш регіон представлять “Дніпро” з Дівичок та “Матадор” з Переяслава.

Як йдеться у повідомленні федерації, домашні матчі “Дніпро” та “Матадор” проводитимуть на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі. У першому турі “Матадор” там прийме команду Березані (Броварський район). “Дніпро” тоді ж зіграє на виїзді з Калинівкою (Броварський район). У третьому матчі ігрового дня “Десна” (Погреби, Броварський район) прийме “Лісняки” з Яготина.

Згідно з календарем, “Матадор” та “Дніпро” вперше у цьому турнірі зустрінуться в очному матчі у третьому турі, який запланували на 25 травня. Загалом же чемпіонат проведуть у два кола.

УСІ ЛІДЕРИ ВТРАТИЛИ ОЧКИ, АЛЕ FERMERS FOOD’S – МЕНШЕ

20 квітня відбувся третій тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Після нього не залишилося команд, які б не втрачали очок, оскільки Мирне (Вороньківська ТГ) та Циблі (Циблівська ТГ) програли, а Farmer’s food (Переяслав) зіграв унічию.

Результати матчів 3 туру:

  •  Farmer’s food – “Бурти” 1:1 (Демиденко О. – Цьома К.)
  • BOSS (Переяслав) – Мирне 5:1 (Висоцький П (2 голи), Погодін О, Савченко В, Куйбіда В. – Бордун Р.)
  • Вовчків (Переяславська ТГ) – Циблі (Циблівська ТГ) 10:2 (Федоренко М (3 голи), Розовик О (2 голи), Западнюк І (2 голи), Марченко Д (2 голи), Галицький О – Лисенко В.)
  • Juk Store – “Кристал” 14:4 (Митрофаненко В (5 голів), Черкаський Я (2 голи), Варцев Я, Вакуленко К (2 голи), Швидкий Д, Лисенко А. – Курилов Г (2 голи), Глиженко А, Марченко О.)

27 квітня у 4 турі відбудуться такі матчі:

  • 10:00 Ratybor – Вовчків
  • 11:00 Циблі – Farmer’s food
  • 12:00 BOSS – Juk Store
  • 13:00 Велика Каратуль – Мирне
  • 14:00. “Кристал” – “Бурти”

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про три похорони, сесію та звільнення Гомоная. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору