Переяслав Перейти на сайт

Почесними жителями Переяславської громади стали Володимир Мамітько, Ольга Шкира, Анатолій Чуян та 137 загиблих воїнів

Хто цьогоріч став почесним жителем Переяславської громади? Маємо повний перелік.

На сесії міськради Переяслава 22 серпня затвердили перелік людей, яким цьогоріч присвоїли звання “Почесний житель Переяславської громади”. Ними стали майор ЗСУ, учасник російсько-української війни Володимир Мамітько, директорка бібліотеки Університету Григорія Сковороди у Переяславі Ольга Шкира, директор Переяславської гімназії №4 Анатолій Чуян, а також 137 жителів Переяславщини, які загинули у російсько-українській війні, починаючи із 2014 року. Про це повідомляє Інформатор.

Володимира Мамітька до відзнаки висунула ГО “Асоціація УБД та АТО Переяславщини”. У обгрунтуванні йдеться, що у грудні 2014 року він добровольцем вирушив на фронт, де протягом двох місяців виконував бойові накази під Дебальцевим. Він залишив свій пост останнім за наказом командування 17 лютого 2015 року. У квітні 2015 року став представником Переяслав-Хмельницького військового комісаріату. За виявлену особисту мужність і героїзм у захисті державного суверенітету та територільної цілісності України був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Зараз обіймає посаду старшого офіцера першого відділу Бориспільського РТЦК та СП.

Ольгу Шкиру представив Університет Григорія Сковороди в Переяславі. Вона – бібліотекар-бібліограф, заслужений працівник культури України, член Національної спілки краєзнавців України, лауреат Премії Героя України Михайла Сікорського. Має стаж бібліотечної роботи 42 роки, який реалізує у Переяславі. З травня 1998 року дотепер очолює університетську книгозбірню. Під її керівництвом бібліотека із обслуговуючого структурного підрозділу університету перетворилася у зразковий освітньо-інформаційний центр регіону.

Анатолія Чуяна до відзнаки запропонував педагогічний колектив Переяславської гімназії №4. Він працює директором у четвертій школі із 1989 року, також викладає там історію. Загальний стаж роботи становить 44 роки та 9 місяців, з яких у Переяславській гімназії – 34 роки. Тричі обирався депутатом міської ради. Сприяв покращенню матеріальної бази закладу. Зокрема, реконструювали та замінили дах гімназії, зробили стадіон зі штучним покриттям, провели капітальний ремонт початкових класів, коридорів та центрального опалення.

За ініціативи міського голови Переяслава Вячеслава Саулка, враховуючи подання начальника першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Сергія Штепи від 11 липня цього року посмертно відзнаку “Почесний житель Переяславської громади” присвоїли усім жителям Переяславщини, які загинули у російсько-українській війні. Йдеться про таких людей:

Відзначених зазвичай нагороджують посвідченнями та нагрудними знаками відповідного зразка під час урочистостей до Дня міста у вересні. Рідні загиблих теж отримають ці нагороди. Однак цьогоріч міська рада ще не визначилась, як саме це проведуть, бо зібрати всіх одночасно в одному місці буде дуже складно.

Нагадаємо, що торік почесними жителями Переяславської громади стали Ірина Кузьмицька, Віктор Куйбіда та Анатолій Куценко. Деталі – тут.

Віталій Усик

На фото: Анатолій Чуян, Володимир Мамітько, Ольга Шкира

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.